In de winkel lagen die mooie donker paarse braambesjes naar mij te lachen. Meteen ging ik aan het denken en vond het ideaal voor een plattekaastaart.
Ingrediënten:
- 250 g speculooskoeken (of andere lekkere droge koekjes)
- 75 g boter
- 500 g volle plattekaas
- 20 cl (volle) room
- 100 g kristalsuiker
- 200 g braambessen
- 6 blaadjes gelatine (of 1 zakje van 13 g poedergelatine)
Recept:1. Doe bakpapier op de bodem van een springvorm. Doe een beetje boter aan de zijkanten, en kleef
enkele stroken bakpapier aan de zijkanten ook.
2. Doe de speculooskoekjes in een hakselaar en hak tot koekjesgruis. Je zou ze ook in een plastic
zak kunnen doen en er dan vervolgens op meppen met een deegrol.
3. Smelt de boter in een pannetje en giet deze over het koekjesgruis.
4. Meng goed en doe het mengsel op de bodem van de springvorm. Strijk glad met de bolle kant van
een lepel. Plaats dan in de koelkast.
5. Doe 1/4 van de bramen in de hakselaar en doe dit "braambessausje" in een steelpannetje. Zet op
een zacht vuurtje. Doe hier dan de gelatine bij (poeder doe je er zo bij, gelatineblaadjes leg je even
op voorhand te weken in koud water). Roer tot deze opgelost is en zet van het vuur.
6. Doe de plattekaas in een mengkom. Doe er de afgekoelde braambessaus bij (ik heb deze even
gezeefd, ik vind de pitjes niet zo aangenaam in de mond, maar dit kies je zelf.). Meng goed, de
plattekaas krijgt nu een heel mooie kleur!
7. Klop de room op, niet superstijf, maar net iets meer als yoghurtdikte. Doe halverwege het
opkloppen, de suiker erbij.
8. Spatel de opgeklopte zoete room bij de plattekaas, meng voorzichtig.
9. Giet op de koekjesbodem, klop een zachtjes op het aanrecht, zodat de plattekaas zich mooi egaal
uitspreidt.
10. Zet tenslotte in de koelkast voor enkele uren (een nacht is nog beter!).
11. Werk af moet de rest van de braambessen wanneer de taart stijf genoeg is.
Voor nog andere kaastaarten, klik hier. Er zijn gebakken kaastaarten bij en andere plattekaastaarten zoals deze!
woensdag 29 juni 2016
zondag 26 juni 2016
Brusselse wafels
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh2Pk9Pk3CA21Jp-nJarv5smLVTbE4w9RmRkj5yo11zx4erVFOW8Ec_i5I_uyFR3Q1KIDH6xAWggLI2hRvGLZd2Xx2ExcpjEn5BYK1i_76HTzWfOgJBXBfWAbqJL6Pu9KexrGZhXRNxajQ/s200/wafelenbak+nero.jpg)
de Brusselse wafel!
Nero wist het ook, hij is verrukkelijk! Lekker luchtig en krakend in de mond, belegd met allerlei lekkers.
Voor het receptje ging ik ten rade bij Jeroen Meus. Hij maakt de Brusselse wafels met gist én zelfrijzend bakmeel voor extra luchtige wafels. Het is een feilloos recept dat ik al meerdere malen uitprobeerde, zelfs mijn leerlingen op school (jongens van 13-14 jaar) hebben het al uitgetest, dus probeer het zeker ook eens uit!
Het deeg moet wel een half uurtje rijzen, vooraleer je kan beginnen bakken, dus hou hier rekening mee qua tijdsindeling.
Ingrediënten (voor ongeveer 12 wafels):
- 450 g zelfrijzende bloem (gezeefd)
- 3 eieren
- 150 g gesmolten boter
- 375 g volle melk
- 375 g lauw water
- 20 g verse gist
- een snuifje zout
Recept:
1. Neem 2 grote mengkommen en splits de eieren.
2. Klop de dooiers even los met een garde.
3. Voeg de melk en gist toe, en klop goed zodat de gist volledig opgelost is.
4. Schenk vervolgens het lauwe water bij het beslag.
5. Voeg de gezeefde bloem toe en meng goed met de garde, blijf mengen zodat er zeker geen
klontjes in het beslag zitten.
6. Smelt de boter in een pannetje op een zacht vuurtje of in de microgolfoven.
7. Voeg ook de boter toe aan het beslag, meng goed.
8. Klop nu in de andere mengkom de eiwitten volledig stijf (gebruik kloppers of een keukenrobot).
9. Spatel de stijve eiwitten onder het beslag.
10. Doe ook nog een snuifje zout erbij.
11. Zet het beslag een half uurtje te rusten op een tochtvrij plekje (eventueel met een
keukenhanddoek de kom bedekken --> let op, de kom mag dan niet te vol zijn, want na het rijzen
zou het durven overlopen).
*Pauzemomentje, tijd om na te denken wat je op de lekkere wafel wilt doen:
bloemsuiker, vers fruit, heerlijke slagroom, chocolade(saus), brésilienne nootjes ...
mmmmm, zo veel keuze!!*
bloemsuiker, vers fruit, heerlijke slagroom, chocolade(saus), brésilienne nootjes ...
mmmmm, zo veel keuze!!*
12. Laat je wafelijzer voldoende lang voorverwarmen op de hoogste stand.
13. Schep het beslag op het wafelijzer met een pollepel. Let op dat je niet te veel deeg gebruikt!
14. Laat de wafel voldoende bakken tot hij mooi goudkleurig en knapperig is.
15. Serveer de wafels meteen en val aan!!
Bron: Dagelijkse Kost, Jeroen Meus
Of ben je meer een liefhebber van de Luikse wafel? Die andere lekkere wafel die we zo goed kunnen maken hier in België? Wel, dat receptje vind je hier!
woensdag 22 juni 2016
Superfood granola
Superfood, wat een naam!
Google leert ons: "Superfood is een verzamelterm voor een reeks eetbare planten en vruchten die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen, zoals: proteïne, mineralen, vitaminen, enzymen, anti-oxidanten, polysachariden, essentiële vetzuren en aminozuren. En totaal vrij zijn van pesticide, chemicaliën en (groei)hormonen."
Ok, superfood is dus goed voor ons. Maar wat je ook niet mag vergeten is, dat superfood meestal ook superduur is! Ja, in de winkels durven ze wel eens flink doorrekenen voor deze producten.
Op een dag was ik alweer eens in de keten Action en ze verkopen daar ook voedingswaren. Alsook een rekje met superfood. Aan een betere prijs dan in de meeste biowinkels of supermarkten. Dus ik kocht er enkele om er een superfood granola mee te maken.
Ingrediënten:
- 500 g havermout
- een handvol cashewnoten
- een handvol hazelnoten
- een handvol cacoa nibs (rauwe kleine stukjes van de cacaoboon)
- 100 g gedroogde moerbeien
- 200 ml agave siroop met karamel
Let op, dit recept is goed voor een zeer grote hoeveelheid granola. Indien je hier niet zo veel van zal gebruiken, dan halveer je de hoeveelheden, of deel je het zelfs door 4.Recept:
1. Verwarm de oven voor op 160°.
2. Voeg de havermout en noten samen in een kom meng alles zeer goed door elkaar.
3. Voeg de agavesiroop toe, meng goed.
4. Leg op 2 bakplaten met bakpapier, verspreid zeer netjes.
5. Giet de siroop over de droge mengeling en meng alles goed.
6. Bak in de oven gedurende 40 minuten, tot alles goudbruin en krokant is.
7. Open in tussentijd af en toe eens de oven en hussel alles eens door elkaar. Als je dit niet doet, zal
je veel grote brokken hebben, maar dat kan ook lekker zijn in je granola. Kies dus zelf of je dit wil
of niet.
8. Laat afkoelen op de bakplaat.
9. Meng nu de moerbeien en cacao nibs door de granola. We bakken die niet mee omdat ze kunnen
verbranden.
10. Serveer dit in een kom verse yoghurt. Lekker!!
Google leert ons: "Superfood is een verzamelterm voor een reeks eetbare planten en vruchten die rijk zijn aan essentiële voedingsstoffen, zoals: proteïne, mineralen, vitaminen, enzymen, anti-oxidanten, polysachariden, essentiële vetzuren en aminozuren. En totaal vrij zijn van pesticide, chemicaliën en (groei)hormonen."
Ok, superfood is dus goed voor ons. Maar wat je ook niet mag vergeten is, dat superfood meestal ook superduur is! Ja, in de winkels durven ze wel eens flink doorrekenen voor deze producten.
Op een dag was ik alweer eens in de keten Action en ze verkopen daar ook voedingswaren. Alsook een rekje met superfood. Aan een betere prijs dan in de meeste biowinkels of supermarkten. Dus ik kocht er enkele om er een superfood granola mee te maken.
Ingrediënten:
- 500 g havermout
- een handvol cashewnoten
- een handvol hazelnoten
- een handvol cacoa nibs (rauwe kleine stukjes van de cacaoboon)
- 100 g gedroogde moerbeien
- 200 ml agave siroop met karamel
Let op, dit recept is goed voor een zeer grote hoeveelheid granola. Indien je hier niet zo veel van zal gebruiken, dan halveer je de hoeveelheden, of deel je het zelfs door 4.Recept:
1. Verwarm de oven voor op 160°.
2. Voeg de havermout en noten samen in een kom meng alles zeer goed door elkaar.
3. Voeg de agavesiroop toe, meng goed.
4. Leg op 2 bakplaten met bakpapier, verspreid zeer netjes.
5. Giet de siroop over de droge mengeling en meng alles goed.
6. Bak in de oven gedurende 40 minuten, tot alles goudbruin en krokant is.
7. Open in tussentijd af en toe eens de oven en hussel alles eens door elkaar. Als je dit niet doet, zal
je veel grote brokken hebben, maar dat kan ook lekker zijn in je granola. Kies dus zelf of je dit wil
of niet.
8. Laat afkoelen op de bakplaat.
9. Meng nu de moerbeien en cacao nibs door de granola. We bakken die niet mee omdat ze kunnen
verbranden.
10. Serveer dit in een kom verse yoghurt. Lekker!!
Labels:
granola,
hazelnoot,
karamel,
noten,
suikervrij
dinsdag 14 juni 2016
Rabarbertaart met amandel
Het heeft een tijdje geduurd... mea culpa!! Het was een beetje druk de laatste tijd.
Het is niet zo dat ik niet gebakken heb, ik had gewoon weinig tijd om een blogpost over te maken.
Deze receptjes mag je ook nog verwachten: granola met superfood, een fruittaart en een giga brownie.
Vandaag maak ik het goed met dit lekker rabarbertaartje!!
Een heerlijke taart die het zure van rabarber met een zoet amandeldeegje combineert.
Ingrediënten:
- 3 grote stengels rabarber
- 1 vel bladerdeeg
- 120 g bloem
- 80 g amandelpoeder
- 2 eieren
- 100 ml room
- 125 g kristalsuiker
- poedersuiker
Recept:
1. Verwarm de heteluchtoven voor op 180°.
2. Plaats het bladerdeegvel in een ronde taartvorm. Druk aan en prik enkele gaatjes in de bodem met
een vork.
3. Leg een vel bakpapier er bovenop en bedek met bakbonen. We gaan nu de taart blind bakken.
4. Zet de bodem 10 minuten in de voorverwarmde oven, haal hem eruit.
5. Verwijder het bakpapier en de bakbonen.
6. Zet het vervolgens nog eens 10 minuten in de oven.
7. Meng bloem, eieren, amandelpoeder, suiker en room tot een egaal beslag.
8. Schil de rabarber en snijd hem in stukken.
9. Doe de stukken rabarber op de afgebakken bodem.
10. Overgiet de rabarber met het beslag.
11. Bak de taart gedurende 30 minuten in de oven.
12. Laat de taart afkoelen en werk eventueel af met een beetje poedersuiker dat je erover strooit met
een zeefje.
Bron: 15 gram.be
Het is niet zo dat ik niet gebakken heb, ik had gewoon weinig tijd om een blogpost over te maken.
Deze receptjes mag je ook nog verwachten: granola met superfood, een fruittaart en een giga brownie.
Vandaag maak ik het goed met dit lekker rabarbertaartje!!
Een heerlijke taart die het zure van rabarber met een zoet amandeldeegje combineert.
Ingrediënten:
- 3 grote stengels rabarber
- 1 vel bladerdeeg
- 120 g bloem
- 80 g amandelpoeder
- 2 eieren
- 100 ml room
- 125 g kristalsuiker
- poedersuiker
Recept:
1. Verwarm de heteluchtoven voor op 180°.
2. Plaats het bladerdeegvel in een ronde taartvorm. Druk aan en prik enkele gaatjes in de bodem met
een vork.
3. Leg een vel bakpapier er bovenop en bedek met bakbonen. We gaan nu de taart blind bakken.
4. Zet de bodem 10 minuten in de voorverwarmde oven, haal hem eruit.
5. Verwijder het bakpapier en de bakbonen.
6. Zet het vervolgens nog eens 10 minuten in de oven.
7. Meng bloem, eieren, amandelpoeder, suiker en room tot een egaal beslag.
8. Schil de rabarber en snijd hem in stukken.
9. Doe de stukken rabarber op de afgebakken bodem.
10. Overgiet de rabarber met het beslag.
11. Bak de taart gedurende 30 minuten in de oven.
12. Laat de taart afkoelen en werk eventueel af met een beetje poedersuiker dat je erover strooit met
een zeefje.
Bron: 15 gram.be
Abonneren op:
Posts (Atom)