zaterdag 31 augustus 2013

Zebra cake

Een gewoon stukje cake kan ook smaken!
Deze cake volgt het recept van een gewone quatre-quarts cake. Het deeg wordt dan in 2 delen verdeeld. Een wit deeg en een chocolade deeg. Door het deeg op een bepaalde manier in je vorm te doen krijg je deze leuke 'Zebra cake'. De naam komt uiteraard doordat de cake gestreept is, net zoals een zebra. Maar eigenlijk is het gewoon een variant op de klassieke marmercake.


Ingrediënten:
-  200 g melkerijboter (kamertemperatuur)
-  200 g kristalsuiker
-  200 g zelfrijzend bakmeel (of 200 g gewone bloem met ongeveer 5 g bakpoeder)
-  8 g vanillesuiker (1 zakje)
-  4 eieren
-  cacaopoeder (of gesmolten chocolade kan je ook gebruiken, naar smaak)

Recept:
1.  Verwarm de oven voor op 175°
2.  Klop de boter luchtig met de kristalsuiker en de vanillesuiker.
3.  Doe de eitjes er één voor één bij en blijf verder luchtig kloppen.
4.  Voeg de gezeefde bloem er beetje bij beetje bij en spatel het door het deeg.
5.  Verdeel het deeg in 2 ongeveer gelijke delen.
6.  Bij 1 deel voeg je 2 eetlepels cacao toe, of meer (naar smaak), meng goed.
7.  Je zal nu het deeg op een speciale manier in de vorm doen.
     Het deeg moet vrij 'slap' zijn, het mag niet te stevig zijn. Indien je merkt dat het te stevig is, kan je
     een beetje melk aan het deeg toevoegen, dit maakt het iets bewerkbaarder.
8.  Neem 2 scheplepels/pollepels, doe een schep deeg middenin de vorm, laat het rustig openvloeien.
9.  Neem een even grote schep van het andere deeg, doe het er bovenop, laat het rustig openvloeien.
10.  Zo ga je verder, voeg het witte en het bruine deeg afwisselend toe in de vorm.
11.  Zet 1 uur in een voorverwarmde heteluchtoven.



Opmerking: Neem geen té grote vorm. Mijn springvorm (doorsnede 24 cm) was wat te groot. Ik heb een beetje extra deeg moeten maken. Neem een kleinere spingvorm, of taartvorm.


2 opmerkingen: