maandag 16 februari 2015

Dulce de leche

Dulce de leche, of "melkzoet".
Dulce de leche is een romige karamelpasta, maar het is geen karamel! Karamel wordt gemaakt van gesmolten suiker en dulce de leche van gecondenseerde melk. Je kan het kan en klaar kopen in de supermarkt. Maar het is eigenlijk niet zo veel werk om zelf te maken.

Gecondenseerde melk koop je gewoon in de supermarkt in blik. Meestal staat dat bij de koffieproducten, bij de koffieroom en dergelijke. Ik heb al vaker receptjes met gecondenseerde melk gepost, zoals de fudge recepten of de Twix taart.
Maar deze keer moest ik wel iets heel speciaals doen met de gecondenseerde melk om dulce de leche te maken. Ik leg het uit...


Ingrediënten:
- een blikje gecondenseerde melk (gezoet)
Degene die in de Belgische supermarkten verkrijgbaar zijn, zijn bijna altijd gezoet. Dubbelcheck toch eens!

Recept:
1.  Neem een grote kookpot en vul deze met water.
2.  Zet het gesloten blikje gecondenseerde melk in de kookpot. Zorg dat het blik volledig onder water
     staat. Dat is enorm belangrijk!
3.  Breng het water aan de kook en laat 2.5 uur koken op een rustig vuurtje. Let erop dat het blikje
     constant volledig onder water blijft staan.
4.  Na 2.5 uur koken zet je het vuur af. Laat het blik nog een half uurtje in het warme water staan.
5.  Giet tenslotte het water weg en een kwartiertje erna kan je het blikje openen.
6.  Doe in een potje dat je kan afsluiten en bewaar gerust enkele weken in de koelkast.


Dulce de leche wordt op de boterham gesmeerd. Dit is natuurlijk enorm zoet!
Je kan het ook eten bij een bolletje vanilleijs, of je kan ermee aan de slag in gebak. Ik postte hier al eens een recept voor blondies met dulce de leche. Maar ik heb nog allerlei plannen! Je zal ze dan via deze link kunnen terug vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten