donderdag 19 februari 2015

Karameltaartjes met grof zeezout

Enkele dagen geleden maakte ik Dulce de leche, een heerlijk romige karamelpasta. Ik maakte dit natuurlijk niet zomaar. Ik heb de Dulce de leche gebruikt in minitaartjes. Deze taartjes bestaan uit een chocokruimeldeeg, daarop dan een laagje karamel en als afwerking wat grof zeezout. Klinkt misschien raar? Maar laat het je zeker niet afschrikken, want de combinatie 'zout en karamel' is een populaire combinatie. Je moet maar eens googlen naar 'salted caramel', dan krijg je allerlei lekker resultaten!


Ingrediënten:
-  1 blik gecondenseerde melk
-  40 g bloemsuiker
-  200 g bloem
-  2 eetlepels cacaopoeder
-  125 g melkerijboter (koud, uit de koelkast en in kleine blokjes gesneden)
-  een scheutje koud water
-  een eierdooier

Recept:
1.  Maak de karamelpasta of Dulce de leche volgens dit recept.
2.  Meng de droge ingrediënten voor het chocokruimeldeeg: bloem, cacao en bloemsuiker.
3.  Voeg er dan de stukjes boter aan toe, meng goed met een keukenrobot.
4.  Doe er dan uiteindelijk ook het scheutje water in en de eierdooier, blijf mengen tot je een stevige
     deegbol krijgt.
5.  Verpak de deegbol in vershoudfolie of een plastic zakje en leg ongeveer 30 minuten te rusten in de
     koelkast.
6.  Ondertussen kan je de oven laten voorverwarmen op 180°.
7.  Maak ook de taartvormpjes klaar. Ik gebruikte een minicupcaketray, maar je kan even goed
    andere taartvormpjes gebruiken. Smelt wat boter en vet de vormpjes in, laat opdrogen. Bestuif met
    wat bloem.
8.  Bestuif ook je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 0.5 cm.
9.  Bekleed de vormpjes met het deeg (let erop dat er geen scheurtjes in zitten!). Snij de overtollige
     randjes af.
10.  Met een vork prik je enkele gaatjes in het deeg.
11.  Leg een vel bakpapier over het deeg en leg hierop iets van enig gewicht, zoals bakbonen. Dit
       is vrij duur, je kan (zoals mij) ook gewoon gedroogde linzen gebruiken, of knikkers.
12.  Bak gedurende 7 minuten in de voorverwarmde oven.
13.  Dan verwijder je het gewicht en het bakpapier, en je bakt de vormpjes nog eens 3 minuten
       tot de bodem mooi doorbakken is.
14.  Laat de bodems afkoelen op een rooster.
15.  Doe een laagje Dulce de leche op de taartbodems. Indien hij te "vast" is, kan je hem eerst even
       opwarmen in een pannetje.
16.  Werk af met enkele korrels grof zeezout.



Ziezo dit is het recept, probeer ze niet allemaal na elkaar op te eten,
want ze zijn erg moeilijk om te weerstaan... ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen