maandag 23 maart 2015

Hollandse appeltaart

Taarten met appels zijn altijd lekker. Ik heb dan ook al vaak taarten of gebakjes hiermee gemaakt. Onder andere een romige appeltaart, tarte tatin, appeltaart op grootmoeders wijze, kruimeltjestaart en nog veel meer.
Vandaag deel ik met jullie een receptje voor een echte typische Hollandse appeltaart. Het recept van het deeg haalde in op de website van Laura's bakery en wat de vulling betreft heb ik er mijn eigen draai aan gegeven. Ik was enorm tevreden van de taart en zal ze zeker nog klaarmaken, een toppertje (al zeg ik het zelf)!


Ingrediënten:
-  200 g boter (op kamertemperatuur)
-  200 g kristalsuiker
-  400 g zelfrijzend bakmeel
-  1 ei
-  6 grote appels
-  1 koffielepel kaneelpoeder (of een eetlepel kaneelsuiker)
-  2 grote eetlepels bruine suiker
-  een handje rozijntjes

Recept:
1.  Verwarm de heteluchtoven voor op 170°
2.  Breek het ei in een kommetje en kluts het.
3.  Meng de boter met de suiker, 1/2 van het ei (de andere helft heb je nodig om de taart te
     bestrijken) en het zelfrijzend bakmeel. Meng tot je een stevige deegbal hebt.
4.  Neem een springvorm en bedek de bodem met bakpapier. Vet de zijkanten goed in met boter.
5.  Verdeel het deeg ongeveer in 3 delen, 1 deeltje mag iets kleiner zijn (dat gebruik je laatst).
6.  Rol 1 deel van het deeg uit en bekleed hiermee de bodem van de springvorm. Het is niet zo
     belangrijk 1 mooie lap deeg te hebben, je kan gerust de scheurtjes herstellen en met de bolle
     achterkant van een lepel alles egaal strijken.
7.  Neem het 2e deel deeg en bekleed nu de zijkanten van de springvorm.
8.  Schil de appelen en snij ze in schijfjes, doe alles in een kom.
9.  Voeg hierbij kaneel, bruine suiker en rozijnen. Meng goed.
10.  Doe de appelvulling in de taartvorm.
11.  Met het laatste deel deeg (het kleinste deel) gaan we de bovenkant afwerken. Rol uit en snij
       repen. Maak een rand aan de zijkant en leg een patroon van slierten bovenop; ik had niet genoeg
       om de repen nog eens te doen kruisen, maar de volgende keer zou ik de repen iets dunner maken
       en ze doen kruisen.
12.  Strijk het deeg in met de rest van het ei.
13.  Bak in de voorverwarmde oven gedurende 60 minuten.



Lekker om nog warm te eten!
Serveer met een bolletje vanilleijs en een royale toef slagroom!
 
 
Bron: aangepast recept vanop Laura's Bakery

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen