zondag 29 september 2013

Sinaasappel-gember marmelade

Zo nu en dan waag ik me eens aan het maken van confituur.
Ik had nog heel wat sinaasappelen liggen, dus ben ik gegaan voor sinaasappel-gember marmelade. Je spreekt over marmelade wanneer je werkt met citrusvruchten en ook de schil ervan. Dat is over het algemeen iets bitterder. De gember vormt met de zoete sinaasappel een ideale combinatie, de gember geeft het echt een heerlijke twist!

Voorbereiding:
Steriliseer de potjes die je gaat gebruiken door ze minimaal 15 minuten te koken in water. Laat ze uitlekken op een zuivere keukenhanddoek.


Ingrediënten:
-  5 sinaasappels
-  een stuk gember, ongeveer de grootte van een duim
-  4 dl water
-  750 g kristalsuiker

Recept:
1.  Begin met het schrobben van de sinaasappelen. Neem een borsteltje en schrob ze volledig schoon.
2.  Doe de sinaasappelen in een kookpot samen met het water.
3.  Zet op een zacht vuurtje en laat een half uurtje koken met het deksel op de pot.
4.  Ondertussen schil je de gember en snijd je hem in hele kleine stukjes.
5.  Kook de gember een vijftal minuten in een apart pannetje met water. Neem een klein pannetje.
     Om niet te hoeven 'vissen' naar alle kleine stukjes gember kan je het koken in een thee-ei.
6.  Leg de gember aan de kant.
7.  Na een half uurtje zijn de sinaasappelen mooi zacht geworden, haal ze uit het water.
8.  Snij ze in 4 en verwijder de schil. Je kan de schil er mooi afhalen.
9.  Haal ook al het vruchtvlees eruit (geen harde velletjes!) en doe bij het water.
10.  De schillen snijdt je in flinterdunne reepjes, hoe fijner hoe beter. Doe de schillen ook in de
       kookpot. Ik heb slechts 1/2 van alle schillen gebruikt, dat is een persoonlijke keuze. De over-
       gebleven schillen zijn geen afval, je kan ze konfijten, om bv. te gebruiken als garnering op een
       chocoladetaart.
11. Doe de gember en de suiker ook in de kookpot, roer eens goed om.
12.  Breng aan de kook zonder deksel, tot de marmelade de gewenste dikte heeft. Dit zal minimum 15
       minuten duren.
13.  Doe de marmelade in de glazen potjes, doe het deksel erop en zet ze op hun kop.
14.  Wanneer de potjes afgekoeld zijn draai je ze weer om. de marmelade is nu vacuüm verpakt.
15.  Werk af met een stofje en een mooi etiket.

Heerlijk bij het ontbijt, of leuk als homemade cadeautje!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen