zondag 13 april 2014

Basisrecept vanillecrème

Een lekkere topping voor op cupcakes, een zachte vulling voor een rolcake, een tussenlaag voor een biscuit ... met deze vanillecrème kan je heel veel richtingen uit! Bovendien is ze niet zo zwaar zoals vele botercrèmes. Je kan er eindeloos op variëren en smaakjes aan toevoegen.

Onderstaand recept is voor mooie toppings te maken bij ongeveer 12 cupcakes of om een taart 1 keer royaal te vullen.

Ingrediënten:
-  22 g bloem
-  120 ml melk
-  100 g boter (kamertemperatuur)
-  100 g poedersuiker
-  vanille extract of verse vanille

Recept:
1.  Neem een steelpannetje. Doe er de melk in en de gezeefde bloem.
2.  Met een garde roer je eens goed en dan zet je het steelpannetje op een zacht vuur.
3.  Blijf constant roeren met de garde.
4.  Het mengsel zal nu dikker en dikker worden. Wanneer het eigenlijk zeer stevig is (je zou er een
     tandenstoker in kunnen rechtzetten), haal je het steelpannetje van het vuur.
5.  Doe het bloem-melkmengsel in een kom of schaal en laat volledig afkoelen. Zet het eventueel in
     de koelkast.
6.  Klop de boter met de gezeefde poedersuiker tot een egale massa.
7.  Klop ook het volledig afgekoelde bloem-melkmengsel en de vanille eronder.
8.  Klop tot je een luchtige crème hebt.

Bron: Laura Kieft



Wat kan je hier nu allemaal mee maken?

Topping voor cupcakes:
- gebruik de vanillecrème bovenop een chocolade cupcake
- voeg er enkele eetlepels speculoospasta aan toe voor deze gevulde speculoos cupcakes


- voeg er een emulsie van bosbessen aan toe voor vanille cupcakes met bosbessentopping


- voeg er nog allerlei zaken aan toe: cacao, Baileys drank, stukjes chocolade of chocoladeschilfers
  voor een stracciatella crème, Nutella, hazelnootpoeder ...

Gebruik de crème als vulling:
-  vulling van een rolcake
-  vulling van een biscuittaart
-  vulling van een hazelnoot-meringue taart


-  vulling voor zelfgemaakte pralines


 
Begin maar al na te denken over jouw overheerlijke variant!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen