woensdag 3 september 2014

Worteltaart met roomkaastopping en walnoten

Dit is ongetwijfeld een Amerikaanse klassieker: worteltaart met roomkaastopping en walnoten.
De combinatie van zoete taart en wortelen doet misschien enkele wenkbrauwen fronsen, maar oordeel niet vooraleer je dit geproefd hebt!


Ingrediënten voor de worteltaart:
-  160 g bloem
-  1/2 koffielepel bakpoeder
-  1/2 koffielepel natriumbicarbonaat
-  1 koffielepel kaneelpoeder
-  3 eieren (1 volledig ei, 1 dooier, 2 eiwitten)
-  200 g zonnebloemolie
-  270 g kristalsuiker
-  60 g walnoten, grof gehakt
-  60 g gedroogde geraspte kokos
-  135 g wortelen, grof geraspt
-  een snuifje zout

Ingrediënten voor de topping:
-  175 g verse roomkaas (op kamertemperatuur)
-  70 g boter (op kamertemperatuur)
-  35 g bloemsuiker
-  25 g honing
-  30 g walnoten, gehakt en licht geroosterd

Recept:
1.  Verwarm de heteluchtoven voor op 170°.
2.  Leg een velletje bakpapier op de bodem van een bakvorm met diameter 20 cm en vet de zijkanten
     in met gesmolten boter.
3.  Klop de zonnebloemolie met de suiker, tot je een mooi glad mengsel hebt.
4.  Doe een volledig ei en een eierdooier in een kommetje en kluts even met een vork.
5.  Voeg het ei bij het beslag en meng goed.
6.  Voeg ook de 60 g gehakte walnoten toe, alsook de kokos en de geraspte wortelen.
7.  Zeef de bloem, het bakpoeder, natriumbicarbonaat en kaneel. Voeg dit 'droge mengsel' bij de rest
     van het beslag.
8.  Klop nu in een vetvrije kom de 2 eiwitten volledig stijf met het zout. Wanneer er stijve pieken
    ontstaan is het eiwit klaar. Schep het voorzichtig onder het beslag.
9.  Doe het beslag in de bakvorm.
10.  Bak de taart ongeveer 1 uur in de voorverwarmde oven. Kijk even met een prikker of de taart
       vanbinnen volledig gaar is.
11.  Laat volledig afkoelen op een rooster, dit zal vrij lang duren.
12.  Voor het glazuur: klop de boter met de poedersuiker en de honing glad.
13.  Voeg de roomkaas toe en klop glad.
14.  Bestrijk de taart royaal met de roomkaastopping en bestrooi met de geroosterde walnoten.



Bron: Yotam Ottolenghi "Het Kookboek"


Indien je niet genoeg kan krijgen van wortelen, bekijk dan zeker eens deze lekkernijen:
Vegan wortelcake met gember
Gezonde gevulde volkorencake

SMAKELIJK!!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen