dinsdag 11 november 2014

Croque Madame muffins

Deze week zag ik iets ontzettend leuk op tv! Ik kijk wel vaker naar culinaire programma's. Het Vlaamse foodie kanaal Njam staat hier vaak op. Zo was ik deze week aan het kijken naar "Little Paris Kitchen" met Rachel Khoo. Dat is een Brits kookprogramma waarin Rachel klassieke Franse gerechten met een twist bereidt, en dat allemaal vanuit haar piepklein appartementje in het hartje van Parijs.
In deze aflevering waagde ze zich aan Croque Madame muffins. Dat MOEST ik ook eens uitproberen! Zo gezegd, zo gedaan...


Deze muffins zijn ideaal voor een uitgebreid ontbijt, of een heerlijke brunch. Maar eet ze gerust ook met een groene salade en frietjes als snack.
Nu... wat is het precies? Hoor ik sommigen al denken. "Croque Monsieur" (onze noorderburen noemen het "een tosti") is het meest gekend, en dat zijn 2 boterhammen met ham en kaas tussen die geroosterd worden. Een "Croque Madame" is dan met een spiegelei er boven op. Het eitje lijkt als het ware op een dameshoed, vandaar de naam. Maar ik maakte dus een variantje hierop: "Croque Madame muffins"!
Met brood wordt een kommetje gemaakt, en dat wordt vervolgens gevuld met ham, ei en kaassaus (Mornay saus). Deze muffins worden ook geserveerd in Franse restaurantjes.



Ingrediënten voor 6 muffins:
-  6 snedes wit toastbrood
-  een drietal eetlepels gesmolten boter
-  3 snedes ontvette ham
-  6 kleine eieren
-  10 cl melk
-  1 eetlepel boter
-  1 eetlepel bloem
-  30 g geraspte kaas (bv Emmental of Gruyère) + een klein beetje extra kaas
-  1/2 koffielepel mosterd
-  peper, zout en nootmuskaat

  
Recept:
1.  Verwarm de heteluchtoven voor op 175°.
2.  We gaan eerst de Mornay saus maken. Dit is eigenlijk een kaassaus met een vleugje mosterd. Zet
     een pannetje op een zacht vuurtje. Smelt de eetlepel boter.
3.  Voeg hierbij de eetlepel bloem en meng met een kleine garde. Laat tot een geheel smelten. Je hebt
     nu de basis voor de saus gemaakt. Haal van het vuur.
4.  Voeg geleidelijk aan de melk toe en meng goed met je garde.
5.   Zet weer op een zacht vuur en meng tot je een goede witte saus hebt.
6.  Doe er peper, zout en wat nootmuskaat bij.
7.  Voeg tenslotte ook de 30 g geraspte kaas en de mosterd toe, meng tot een stevige kaassaus. Als de
     saus te dik zou zijn, dan kan je eventueel nog wat melk toevoegen.
8.  Haal de Mornay saus van het vuur en zet opzij. 


9.  Snij de korsten van het toastbrood af.
10.  Met een deegroller rol je even over het brood, maak het op deze manier iets platter.
11.  Smeer met behulp van een borsteltje de beide zijden van het brood in met de gesmolten boter.


12.  Doe het brood in een cupcaketray. Druk het extra aan, met behulp van een klein glaasje. Zorg
       ervoor dat je mooie kommetjes krijgt die je zo meteen kan gaan vullen.
13.  Snij de ham in reepjes, verdeel over de 6 kommetjes.
14.  Doe vervolgens een ei in elke muffin. Als je merkt dat je eieren te groot zouden zijn, doe dan op
      voorhand een beetje van het eiwit weg. Breek de dooier zeker niet!
15.  Doe dan een flinke eetlepel van de saus bovenop elk eitje.
16.  Werk af met nog een klein beetje geraspte kaas en peper.


17.  Bak ze gedurende 10 of 15 minuten in de voorverwarmde oven. De baktijd hangt af van hoe je je
       eitjes graag hebt: 10 minuten voor een lopende dooier, 15 minuten voor een vastere dooier.
18.  Serveer onmiddellijk en laat het vooral smaken!


Bron: Little Paris Kitchen, Rachel Khoo

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen