dinsdag 29 december 2015

Basisrecept karamelsaus

Eigenlijk is het echt niet moeilijk om zelf karamelsaus te maken en het is bovendien superlekker!
Je hebt slechts 3 ingrediënten nodig: suiker, water en room. Volg wel goed de instructies, zo dat er niks kan mislopen.


Ingrediënten:
-  100 g kristalsuiker
-  3 eetlepels water
-  200 ml room

Recept:
1.  Doe de suiker en het water in een steelpannetje en roer door elkaar.
2.  Zet het vuur aan op een middelmatige temperatuur. Roer niet meer in de pan!
3.  Wacht geduldig zodat de karamel gevormd kan worden.
4.  Als er eventueel wat suiker aan de zijkant van de pan hangt, dan kan je deze met een borsteltje
     gedrenkt in water schoonmaken.
5.  Wanneer de kleur een beetje bruin begint te kleuren, dan mag je goed roeren met een garde. Blijf
     rustig roeren en blijf verwarmen op een middelhoge temperatuur.
6.  Kom in geen enkel geval aan de karamel, want deze is gloeiend heet! Je kan je hieraan lelijk
     verbranden!
7.  Wanneer de kleur nu donkerbruin wordt, dan is de karamel bijna klaar.
8.  Giet nu een deel van de room erbij. Wees voorzichtig, zodat het niet spat. Roer flink door met de
     garde.
9.  Als de karamelsaus te veel omhoog komt, zet het vuur dan wat lager.
10.  Voeg nu nog een deeltje van de room toe, roer, enz.
11.  Laat nog even goed opwarmen en dan is je karamelsaus klaar!
12.  Giet in een kommetje om nu volledig af te koelen.
13.  Let op! Maak je pannetje direct proper met heet water en afwasmiddel. Laat het niet staan want
       achteraf is dit nog heel moeilijk schoon te krijgen.


De karamelsaus kan je enkele dagen in een afgesloten potje in de koelkast bewaren. Je kan hier vanalles mee doen: topping bij een cheesecake, appeltaart, stroopwafelcake... of heerlijk als sausje bij vanilleijs, yoghurt enz.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten