zondag 26 juni 2016

Brusselse wafels

Een dessertje waar wij toch wel fier op mogen zijn:
de Brusselse wafel!

Nero wist het ook, hij is verrukkelijk! Lekker luchtig en krakend in de mond, belegd met allerlei lekkers.
Voor het receptje ging ik ten rade bij Jeroen Meus. Hij maakt de Brusselse wafels met gist én zelfrijzend bakmeel voor extra luchtige wafels. Het is een feilloos recept dat ik al meerdere malen uitprobeerde, zelfs mijn leerlingen op school (jongens van 13-14 jaar) hebben het al uitgetest, dus probeer het zeker ook eens uit!

Het deeg moet wel een half uurtje rijzen, vooraleer je kan beginnen bakken, dus hou hier rekening mee qua tijdsindeling.

Ingrediënten (voor ongeveer 12 wafels):
-  450 g zelfrijzende bloem (gezeefd)
-  3 eieren
-  150 g gesmolten boter 
-  375 g volle  melk
-  375 g lauw water
-  20 g verse gist
-  een snuifje zout

Recept:
1.  Neem 2 grote mengkommen en splits de eieren.
2.  Klop de dooiers even los met een garde.
3.  Voeg de melk en gist toe, en klop goed zodat de gist volledig opgelost is.
4.  Schenk vervolgens het lauwe water bij het beslag.
5.  Voeg de gezeefde bloem toe en meng goed met de garde, blijf mengen zodat er zeker geen
     klontjes in het beslag zitten.
6.  Smelt de boter in een pannetje op een zacht vuurtje of in de microgolfoven.
7.  Voeg ook de boter toe aan het beslag, meng goed.
8.  Klop nu in de andere mengkom de eiwitten volledig stijf (gebruik kloppers of een keukenrobot).
9.  Spatel de stijve eiwitten onder het beslag.
10.  Doe ook nog een snuifje zout erbij.
11.  Zet het beslag een half uurtje te rusten op een tochtvrij plekje (eventueel met een
       keukenhanddoek de kom bedekken --> let op, de kom mag dan niet te vol zijn, want na het rijzen
      zou het durven overlopen).
 
*Pauzemomentje, tijd om na te denken wat je op de lekkere wafel wilt doen:
bloemsuiker, vers fruit, heerlijke slagroom, chocolade(saus), brésilienne nootjes ...
mmmmm, zo veel keuze!!*

12.  Laat je wafelijzer voldoende lang voorverwarmen op de hoogste stand.
13.  Schep het beslag op het wafelijzer met een pollepel. Let op dat je niet te veel deeg gebruikt!
14.  Laat de wafel voldoende bakken tot hij mooi goudkleurig en knapperig is.
15.  Serveer de wafels meteen en val aan!!

Bron:  Dagelijkse Kost, Jeroen Meus

 
 
Of ben je meer een liefhebber van de Luikse wafel? Die andere lekkere wafel die we zo goed kunnen maken hier in België? Wel, dat receptje vind je hier!
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen