woensdag 29 juni 2016

Plattekaastaart met braambessen

In de winkel lagen die mooie donker paarse braambesjes naar mij te lachen. Meteen ging ik aan het denken en vond het ideaal voor een plattekaastaart.


Ingrediënten:
-  250 g speculooskoeken (of andere lekkere droge koekjes)
-  75 g boter
-  500 g volle plattekaas
-  20 cl (volle) room
-  100 g kristalsuiker
-  200 g braambessen
-  6 blaadjes gelatine (of 1 zakje van 13 g poedergelatine)

Recept:1.  Doe bakpapier op de bodem van een springvorm. Doe een beetje boter aan de zijkanten, en kleef
     enkele stroken bakpapier aan de zijkanten ook.
2.  Doe de speculooskoekjes in een hakselaar en  hak tot koekjesgruis. Je zou ze ook in een plastic
     zak kunnen doen en er dan vervolgens op meppen met een deegrol.
3.  Smelt de boter in een pannetje en giet deze over het koekjesgruis.
4.  Meng goed en doe het mengsel op de bodem van de springvorm. Strijk glad met de bolle kant van
     een lepel. Plaats dan in de koelkast.
5.  Doe 1/4 van de bramen in de hakselaar en doe dit "braambessausje" in een steelpannetje. Zet op
     een zacht vuurtje. Doe hier dan de gelatine bij (poeder doe je er zo bij, gelatineblaadjes leg je even
     op voorhand te weken in koud water). Roer tot deze opgelost is en zet van het vuur.
6.  Doe de plattekaas in een mengkom. Doe er de afgekoelde braambessaus bij (ik heb deze even
     gezeefd, ik vind de pitjes niet zo aangenaam in de mond, maar dit kies je zelf.). Meng goed, de
     plattekaas krijgt nu een heel mooie kleur!
7.  Klop de room op, niet superstijf, maar net iets meer als yoghurtdikte. Doe halverwege het
     opkloppen, de suiker erbij.
8.  Spatel de opgeklopte zoete room bij de plattekaas, meng voorzichtig.
9.  Giet op de koekjesbodem, klop een zachtjes op het aanrecht, zodat de plattekaas zich mooi egaal
     uitspreidt.
10.  Zet tenslotte in de koelkast voor enkele uren (een nacht is nog beter!).
11.  Werk af moet de rest van de braambessen wanneer de taart stijf genoeg is.


Voor nog andere kaastaarten, klik hier. Er zijn gebakken kaastaarten bij en andere plattekaastaarten zoals deze!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen