woensdag 12 maart 2014

Citroentiramisu

Tiramisu is een lekker Italiaans dessert! De smaak van tiramisu typeert zich door de combinatie van biscuit, cacao, koffie, mascarpone, ei en een alcoholische drank zoals Amaretto of marsalawijn.
Het recept voor gewone tiramisu mag je hier zeker nog eens verwachten, maar vandaag maak ik een frisse variant: citroentiramisu.

Ingrediënten voor 6 à 8 personen:
-  2 citroenen (bio citroenen, of gewone citroenen en dan zeer grondig de schil schrobben)
-  75 g kristalsuiker
-  6 eetlepels kristalsuiker
-  500 g mascarpone
-  5 eetlepels Limoncello (citroenlikeur)
-  100 g Amaretti koekjes of bitterkoekjes
-  3 eieren
-  2 eetlepels lemon curd

 
Dit zijn Amaretti koekjes of bitterkoekjes. Een typisch Italiaans koekje, gemaakt van amandelen. Indien je ze niet kan vinden, dan kan je natuurlijk ook 'lange vinger' koekjes (Boudoir) gebruiken.


Recept:
1.  Haal de zeste (= rasp) van de citroenen, let op dat je geen witte schil afneemt, die is bitter.
2.  Pers de citroenen uit en doe het sap in een steelpannetje.
3.  Voeg de 75 g suiker toe en 1/2 van de zeste toe, zet op een zacht vuurtje.
4.  Roer goed door, het is klaar wanneer de suiker volledig opgelost is.
5.  Haal van het vuur en voeg de Limoncello toe. Zet aan de kant.
6.  Splits de eieren.
7.  Klop de dooiers met de 6 eetlepels suiker tot een schuimig mengsel.
8.  Voeg ook de mascarpone erbij, meng goed. En daarna ook de lemon curd, en de andere helft van
     de citroenzeste en meng goed.
9.  Klop de eiwitten stijf en spatel het voorzichtig onder het mengsel.
10.  Je kan de citroentiramisu opdienen in individuele glaasjes, of je kan één grote schaal klaarmaken.
       Zet de glaasjes of de schaal klaar.
11.  Doop de Amaretti koekjes in de suikersiroop en leg ze op de bodem.
12.  Giet een deel van het mengsel op de koekjes.
13.  Dompel weer een laag koekjes in de siroop en dek opnieuw af met een laag van  het mengsel.
14.  Laat minimum 2 uur opstijven in de koelkast.
15.  Werk af met een toefje lemon curd, en eventueel een schijfje citroen of wat zeste.



Lekker fris en zomers dessertje, laat de zonnestralen nu maar komen!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen