zondag 23 maart 2014

Romige appeltaart

Etentje met vrienden, daar hoort een lekker dessertje bij!
Ik serveerde deze romige appeltaart met een lekker bolletje vanille-ijs. De taart bestaat uit een zelfgemaakte taartbodem met citrustoets, daarop een romige vulling van mascarpone en afgewerkt met fijne appelschijfjes en kaneel.


Deze taart maakte ik in mijn nieuwe rechthoekige bakvorm (ik heb deze gekocht in Dille en Kamille) van ongeveer 35 op 11 cm. De onderkant kan je uit de vorm halen, dat is enorm makkelijk om de taart eruit te halen! Ik had wel nog een klein beetje over (deeg en vulling) en maakte met de rest nog 4 mini-taartjes. Heb je geen rechthoekige vorm? Een gewone springvorm is uiteraard ook prima!

Ingrediënten bodem:
-  1 citroen
-  250 g zelfrijzende bloem
-  80 g kristalsuiker
-  150 g boter (kamertemperatuur)
-  1 ei
-  een snuifje zout

Ingrediënten vulling:
-  100 g + 25 g kristalsuiker
-  325 g mascarpone
-  2 eieren
-  100 g bloem
-  vanille extract
-  2 appels
-  kaneelpoeder
-  abrikozenjam
-  water

Recept:
1.  Rasp de citroen.
2.  Meng de bloem, suiker, citroenrasp, boter en het ei met de keukenrobot tot je een vast deeg
     bekomt. Of doe de bloem op een werkblad, maak een kuiltje en doe er de andere ingrediënten in,
     en kneden maar!
3.  Maak een mooi bolletje en verpak het in plasticfolie.
4.  Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
5.  Vet de taartvorm ondertussen in.
6.  Bestuif je werkblad met bloem en doe ook wat bloem aan de deegroller. Rol het deeg uit en
     bekleed de bakvorm met het deeg. zorg dat er geen scheurtjes inzitten.


7.  Prik enkele gaatjes in de bodem.
8.  Verwarm de heteluchtoven voor op 180°.
9.  Maak nu de vulling: doe de mascarpone met de 100 g suiker en de vanille in een mengkom. Roer
     goed! Het lukt best met een pannenlikker, zo kan je stevig mengen.
10.  Roer de eieren één voor één door het mengsel.
11.  Zeef de bloem en roer deze tenslotte ook onder de vulling.
12.  Doe de vulling op de bodem. Blijf iets onder de rand van de vorm.
13.  Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in 2. Snijd dunne plakjes van de helften.
14.  Steek de plakjes appel dakpansgewijs in de mascarponevulling.


15.  Meng de 25 g suiker met een koffielepel kaneel (of meer naar eigen smaak), zo maak je
       kaneelsuiker.
16.  Strooi de kaneelsuiker rijkelijk over de bovenkant van de appels.
17.  Bak de taart gedurende 50 minuten in de voorverwarmde oven.
18.  Laat hem afkoelen, alvorens je hem uit de vorm haalt.
19.  Werk de taart af met een glanzend, smaakvol laagje. Je kan afdekgelei op de taart doen
       (verkrijgbaar in de bakkerswinkel). Of je kan die makkelijk zelf maken, door 2 eetlepels
       abrikozenjam op te warmen in een steelpannetje met een scheutje water. Met een borsteltje strijk
       je de taart in.

Bron:  aangepast recept van Rudolph's Bakery


Lekker taartje en zeker voor herhaling vatbaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen