vrijdag 7 maart 2014

Tarte Tatin

Tarte Tatin is een ware klassieker en waarschijnlijk de meest beroemde appeltaart die er is. Toch had ik hem nog nooit klaargemaakt of gegeten...

Tarte Tatin is een op z'n kop gebakken appeltaart. Doordat de appelparten op een laag karamel liggen krijgen ze tijdens het bakken een prachtige goudgele kleur en raken ze doordrenkt met karamel.
Leuk om te weten is dat hij is uitgevonden in 1889 door 2 zussen: Caroline en Stéphanie Tatin. Zij waren de uitbaatsters van Hotel Tatin in Frankrijk. Eén van de zussen was nogal aan het dromen tijdens het maken van een appeltaart. Ze had de karamel en de appels al in de vorm gedaan, maar de bodem was ze vergeten. Ze deed de bodem er dan bovenop, bakte de taart en draaide de taart achteraf om, met de gekende Tarte Tatin als resultaat!

Ingrediënten:
-  boter
-  300 g kristalsuiker
-  6 appels
-  een taartvel bladerdeeg

Recept:
1.  Verwarm de heteluchtoven voor op 170°
2.  Smelt een goede klomp boter in een steelpannetje, vet een taartvorm in met een borsteltje, zet de
     rest van de gesmolten boter aan de kant.
3.  Schil de appels, ontdoe ze van hun klokhuis en snij ze in 4 kwartjes.
4.  Doe de suiker in een ander steelpannetje, we gaan karamel maken. Zet de pan op een zacht vuur
     en laat de suiker smelten. Dit duurt een tijdje en moet rustig gebeuren. Laat het ook niet te lang
     opstaan, want dan verbrandt de karamel. Wanneer de suiker is gesmolten tot een diep bruine
     karamel, dan giet je de karamel in de bakvorm.
     Kom NOOIT aan de warme karamel, want dat is een pijnlijke zaak!
5.  Zet de appelkwartjes in een cirkel in de bakvorm, zoals op de foto. Ook in het midden zet je
     enkele kwartjes. Zet de appels niet te dicht bij de rand, daar moet straks nog deeg komen.

 
6.  Met een borsteltje strijk je nog wat van de gesmolten boter over de appels.
7.  Leg het vel bladerdeeg over de appels. Stop ze nu mooi in, zoals een dekentje. Duw het deeg goed
    in de rand.
8.  Bak gedurende 45 minuten in de voorverwarmde oven.
9.  Haal de taart uit de oven en laat 5 à 10 minuten afkoelen in de bakvorm.
10.  Neem een schaal of een staander voor de taart, zet deze omgekeerd op de taart en draai de Tarte
       Tatin vervolgens om.
 
Zo komt hij uit de oven, even laten rusten ...


... en omdraaien!!


Serveer de taart wanneer deze nog een beetje warm is, met een bolletje
vers vanille-ijs en een toefje slagroom, mmmmm!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen