zaterdag 15 februari 2014

Basisrecept cakebeslag

De klassieke cake bestaat in talloze variaties en er zijn oneindig veel recepten.
Voor velen is dit parate kennis, maar niet voor iedereen, vandaar nog eens een blogpost met een basisrecept voor een gewone cake. Je hebt vier hoofdingrediënten: eieren, boter, suiker en bloem. Hiervan heb je een gelijke hoeveelheid nodig, vandaar ook de benaming "quatre-quarts" of "4/4 cake".

Dit recept is voor een cakevorm met een inhoud van ongeveer 2 liter.

Ingrediënten:
-  200 g boter (kamertemperatuur)
-  200 g kristalsuiker
-  4 eieren
-  200 g zelfrijzende bloem
-  1 zakje vanillesuiker (= 8 g)
-  een snuifje zout

Recept:
1.  Verwarm de heteluchtoven voor op 175°
2.  Vet een bakvorm in met gesmolten boter en bestuif met bloem, of bekleed de vorm met bakpapier.
3.  Klop de boter met de suiker en vanillesuiker. Klop het zeer luchtig!
4.  Voeg de eieren één voor één toe. Klop minimum één minuut per ei.
5.  Voeg het snuifje zout en de gezeefde bloem bij het deeg.
6.  Meng zeer goed tot je een glad mengsel hebt. Schep het beslag in je bakvorm.
7.  Bak de cake gedurende 50 minuten gaar in de oven. Prik met een breinaald in het midden van de
     cake om te zien of de cake al dan niet gaar is. Wanneer er nog beslag aan de breinaald hangt, dan
     moet hij nog wat langer garen.


(Noot:  Deze foto is van een kleinere cake. Ik had een kleintje nodig, ik halveerde dus de ingrediënten en deed het beslag in een vorm van 1 liter. De baktijd was dan uiteraard ook iets minder lang, namelijk 35 minuten.)


TIPS:
  • Open de oven NIET tijdens het eerste half uur van de baktijd! Dan zou je cake wel eens kunnen inzakken...
  • Je kan van dit recept heel makkelijk een chocoladecake maken. Voeg gewoon 2 eetlepels (of meer naar eigen smaak) cacaopoeder toe aan het beslag.
  • Er zijn heel veel variaties mogelijk met dit recept. Maak de cake wat specialer door één van volgende ingrediënten aan het beslag toe te voegen: geraspte citroenschil, rozijnen, stukjes chocolade (chocolate chips), noten, fruit ...
  • Maar ook achteraf kan je een variant maken. Maak de klassieke cake klaar, laat hem volledig afkoelen. Snij hem achteraf horizontaal in twee en bestrijk tussen de twee helften bijvoorbeeld met: crème au beurre (hiervan post ik later een basisrecept), mokka crème, mascarpone en vers fruit ...

Ik maakte een speculoosvariant, dat kan je op de foto hieronder zien. Ik bakte de klassieke cake en liet hem afkoelen. Ik heb hem horizontaal in 2 helften gesneden en tussenin smeerde ik een laagje crème au beurre waar ik een eetlepel speculoospasta doorheen klopte. Op de bovenkant smeerde ik een laagje speculoospasta , nog wat speculooscrumble erover strooien en klaar is kees!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen