dinsdag 4 februari 2014

Valentijnshartjes: dubbele zandkoekjes met aardbeienconfituur

Valentijn is een ideale gelegenheid om nog eens koekjes te bakken!
Voor het recept ging ik ten rade in een kinderbakboek. Jaja, ik heb het ooit, vele jaren geleden gekregen van Sinterklaas. Mijn moeder heeft het onlangs van haar zolder gehaald en vele herinneringen kwamen opnieuw naar boven!
Ik heb hier vroeger ontzettend veel uit klaargemaakt. En waarom dat niet nog eens herhalen?


Het recept is een basisrecept voor zandkoekjes. Je kan gewone koekjes maken, of hartjes zoals ik nu deed ter gelegenheid van Valentijn. Ik gebruikte 2 hartvormpjes. Het ene vormpje is iets kleiner dan het andere. Je moet 2 koekjes apart afbakken en nadien doe je er een laagje aardbeienconfituur (of andere confituur naar keuze) tussen.

Ingrediënten:
-  2 eieren
-  120 g kristalsuiker
-  een snuifje zout
-  300 g bloem
-  120 g boter (op kamertemperatuur)

Recept:
1.  Meng de eieren, de suiker en het zout
2.  Voeg de bloem toe en meng alles zeer goed
3.  Doe de boter en kleine stukjes en kneed er de stukjes door
4.  Zet het deeg een kwartiertje in de koelkast om te rusten
5.  Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en rol het uit tot het ongeveer een halve
     centimeter dik is. Het is cruciaal dat het deeg niet blijft kleven aan je werkblad. Tips om dit te
     voorkomen zijn: veel bloem gebruiken en niet te hard drukken met je deegrol.
6.  Verwarm de oven voor op 180°
7.  Steek de vormpjes uit. Zorg dat je van elke soort evenveel stuks hebt
8.  Bekleed een bakplaat met bakpapier of boter ze goed in, leg de  koekjes op de bakplaat
9.  Bak alles af, gedurende een 7 à 10 minuten in de voorverwarmde oven, hou ze goed in de gaten!



10.  Laat de koekjes afkoelen op een rooster
11.  Bestrijk de volle koekjes met een laagje confituur en leg de vensterkoekjes er bovenop
12.  Je kan de koekjes eventueel nog eens bestuiven met bloemsuiker voor je ze serveert! YUMMIE!


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen