zondag 21 december 2014

Abrikozen rolcake

Ooit postte ik op mijn blog een recept voor een Italian cakeroll met citroen-mascarpone crème, maar dé klassieker onder de rolcakes is natuurlijk een rolcake met abrikozen.
Een lekkere luchtige biscuitcake, waartussen een dikke laag abrikozen confituur wordt gesmeerd, de buitenkant wordt afgewerkt met een suikerlaagje. Toppertje voor bij de koffie!

Wat absoluut noodzakelijk is als je een rolcake maakt: gebruik een keukenrobot of kloppers. Indien je dit niet doet, zal je nooit een luchtig deeg krijgen.


Ingrediënten:
-  4 eieren
-  120 g griessuiker
-  80 g bloem
-  40 g aardappelbloem (je kan ook perfect Maïzena gebruiken)
-  een pot abrikozenconfituur
-  extra griessuiker of decorsuiker (grovere korrel) als afwerking

Recept:
1.  Verwarm de oven voor op 220°
2.  Doe de suiker in een vuurvast kommetje en zet het onderaan in de oven. De suiker zal langzaam
    warm worden. Let op dat de suiker niet karamelliseert!
3.  Klop de eieren met de verwarmde suiker tot je een stevig beslag hebt. Laat de keukenrobot of de
     kloppers het werk doen. Dit duurt redelijk lang.
4.  Zeef de 2 soorten bloem en spatel de bloem onder het beslag.
5.  Bekleed een bakplaatje met bakpapier.
6.  Stort het deeg uit op de bakplaat en strijk mooi glad.
7.  Bak gedurende 6 minuten in de voorverwamde oven op 220°
8.  Wanneer de cake klaar is haal je hem uit de bakplaat en laat je hem rustig afkoelen.


9.  Verwijder het bakpapier voorzichtig.
10.  Leg de cake op een vers blad bakpapier, of op een siliconen bakmatje. Dit zal eens straks helpen
       bij het oprollen van de cake.
11.  Smeer een dikke laag abrikozen confituur op één zijde van de rolcake. Hou zeker nog 2 eetlepels
       over.
12.  Rol heel voorzichtig, met behulp van het bakpapier of de bakmat de cake op, je kan hiermee de
       cake 'strakker aantrekken' en ervoor zorgen dat het oprollen gelijkmatig gebeurt.
13.  Leg de 'naad' van de cake aan de onderkant, zo voorkom je dat de rol weer open zou gaan.
14.  Warm de 2 eetlepels abrikozen confituur die je apart gehouden hebt op. Smeer de confituur aan
       de buitenkant van de rolcake. Rol de cake op in de breedte, zodanig dat de langste zijde de
       lengte van de rolcake wordt. Anders heb je een veel te dikke rolcake.
15.  Bestrooi de nu kleverige buitenkant met de (decor)suiker.
16.  Soms worden er nog een enkele maraschino kersen boven op de cake gelegd ter afwerking, maar
       die had ik niet (en eet ik ook echt niet graag).


Rolcake is echt niet moeilijk om te maken!
Binnenkort zal ik nog een variant maken, met aardbeien en slagroom, wordt vervolgd dus...

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen