dinsdag 30 december 2014

Vegetarische empanadas


In april gingen mijn vriend en ik enkele dagen naar Barcelona, Spanje. We zijn verzot op Spaanse tapas en stapten meer dan één keer een lokaal restaurantje binnen om van die heerlijke kleine Spaanse gerechtjes te gaan smullen. Yummie!!
Op een bepaald moment stapten we een kleine gezellige bar binnen. Aan de toog stond een vriendelijke Spanjaard. Hij was druk bezig met het maken van hun specialiteit: empanadas.

Empanadas zijn kleine (meestal hartige) deegflapjes met een rijkelijke vulling. De flapjes worden gevuld met groenten, vlees, vis ... en ze worden gegeten als aperitiefhapje, voorgerecht, of zelfs als hoofdgerecht. Ik maakte vegetarische empanadas die ik serveerde bij het aperitief op kerstavond. De deegflapjes werden gevuld met allerlei groenten en ricotta.

Die Spanjaard was super om bezig te zien! Hij was enorm gedreven en bereidde in een mum van tijd verschillende soorten verrukkelijke empanadas. Dit wekte mijn nieuwsgierigheid en ik besloot om wat dichterbij te gaan kijken. We raakten aan de praat (in gebrekkig Engels, want de man kon amper Engels en ik spreek geen Spaans of Catalaans), hij was heel fier, beantwoordde met veel plezier mijn vragen en demonstreerde zijn kunnen . Uiteraard bestelden we dan enkele empanadas en ze smaakten overheerlijk!! Ik wou dit zeker thuis ook eens gaan maken. Nu is het er eindelijk van gekomen.


Ingrediënten:
-  300 g bloem
-  100 g boter
-  water
-  125 g Parijse champignons
-  1 ui
-  1 rode paprika
-  1 teentje look
-  10 zwarte olijven (ontpit)
-  een grote eetlepel ricotta
-  1 ei
-  kruiden: tijm, marjolein, peper, zout
-  eventueel een koffielepel Harissa
-  olijfolie

Recept:
1.  Je begint best met het bereiden van de vulling, zo kan de vulling nog mooi afkoelen.
     Snipper de ui en het teentje look heel fijn. Ontdoe de paprika van de zaadlijstje en van het velletje
     (gebruik hiervoor een dunschiller) en snij in heel kleine blokjes. Ook de champignons snij je in
     heel kleine blokjes. Let op dat alles een gelijkaardige grootte heeft en heel klein is, dit komt de
     vulling ten goede!
2.  Doe wat olijfolie in een pan en stoof de groenten lichtjes aan.
3.  Snij de olijven in kleine stukjes en voeg deze op het einde ook toe aan de gestoofde groenten.
4.  Zet de vulling aan de kant om rustig af te koelen.
5.  Verwarm de heteluchtoven voor op 200°.
6.  Smelt de boter in een pannetje of in de microgolfoven.
7.  Meng in de keukenmachine de bloem met de boter, gebruik de menghaak.
8.  Voeg op het einde een scheutje water toe (begin met een klein scheutje, je kan nog steeds wat
      extra water toevoegen indien nodig). Meng tot je een vast deeg krijgt dat een bol wordt.
9.  Haal de deegbol uit de mengkom en kneed verder op je werkblad dat je lichtjes met bloem hebt
     bestoven.
10.  Rol het deeg dun uit totdat het slechts enkele millimeters dik is.
11.  Neem een ronde steekvorm en steek cirkeltjes uit het deeg. Indien je niet beschikt over ronde
       steekvormen, gebruik dan een groot glas of een kommetje.
12.  Doe een grote eetlepel ricotta bij de afgekoelde vulling, meng goed.
13.  Doe een schepje van vulling op de deegrondjes.
14.  Vouw dicht zodat je halve maantjes krijgt.
15.  Sluit de empanada door met een vork de ronde rand dicht te drukken, dit zorgt ook voor een
      decoratief effect.
16.  Doe de eierdooier in een kommetje, klopt deze los met een scheutje water.
17.  Leg de empanadas op een bakplaat met bakpapier, bestrijk ze met de eierdooier. Dit zal voor een
       mooie gouden kleur zorgen.
18.  Bak gedurende 20 à 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Bron: Dagelijkse Kost (Jeroen Meus). Bekijk hier het filmpje.





Je kan de empanadas warm of koud eten.
Ik vind ze het lekkerst warm en ze zijn ideaal als aperitiefhapje!
 

In plaats gewone melkerijboter gebruikte ik voor dit recept "Carlsbourg: Le beurre des chefs". Dit is een nieuw product dat ik mocht uittesten. Carlsbourg lanceert als eerste geklaarde boter dat je zo in de winkel kan kopen. De boter is geklaard, dat wil zeggen dat ze geen water meer bevat. Door deze boter te gebruiken heb je een rijke, authentieke smaak!
Uiteraard kan je ook gewone boter gebruiken voor dit recept.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen