vrijdag 5 december 2014

Gevulde speculaas

Nog steeds bak ik deze week in het teken van Sinterklaas.
Dit keer maak ik zelf speculoos... of is het nu speculaas? In feite is de juiste Nederlandse term 'speculaas'. 'Speculoos' is een commerciële term, uitgevonden door fabrikanten (Lotus, de fabriek is hier vlakbij) om aan te duiden dat hun koeken niet de typische Nederlandse speculaaskruiden bevatten, maar dat het gaat om een typisch Belgische koek met kaneel en gebrande suiker.
Vandaag maak ik gevulde speculaas. Deze koekjes hebben de typische Nederlandse speculaaskruiden en zijn ook een veel gegeten lekkernij rond 6 december. De vulling is marsepein of amandelspijs.

Het deeg voor de koekjes maak je best een halve of zelfs een volledige dag op voorhand, zo wordt de smaak nog beter.

Je hebt hierboven gelezen dat dit een typisch Nederlandse lekkernij is. Het is dus mogelijk dat je niet alle ingrediënten in je vertrouwde supermarkt terugvindt. Misschien in een speciaalzaak? En sinds kort vind je ook in België filialen van Albert Heijn. Daar kan je beslist de donkere basterdsuiker en de speculaaskruiden terugvinden! Indien je de basterdsuiker niet kan vinden, zou ik gewoon bruine suiker gebruiken.


Ingrediënten:
-  300 g zelfrijzend bakmeel
-  150 g donkere basterdsuiker
-  5 koffielepels speculaaskruiden
-  een snuifje zout
-  125 g boter (koud en in kleine blokjes gesneden)
-  7 eetlepels melk
-  200 g marsepein of amandelspijs
-  een ei en wat melk
-  halve amandelen om te garneren

Recept:
1.  Meng het bakmeel met de suiker, de speculaaskruiden, het zout en de boter. Meng tot je een
     stevige deegbal hebt.
2.  Pak de bal in met vershoudfolie, en leg minimum twee uur te rusten. Bij voorkeur langer.
3.  Rol het deeg uit tot een mooie plak, zeker 0,5 cm dik.
4.  Steek vormpjes uit, ik nam nu ronde gekartelde vormen.
5.  Rol vervolgens de marsepein uit. Indien deze te hard is kan je een klein beetje water toevoegen.
6.  Steek vormpjes uit, iets kleiner dan de speculaasvormpjes. Leg ze er bovenop.
7.  Steek daarna nog eens de iets grote speculaasvormpjes uit en leg ze er bovenop.
8.  Met een vork duw je op de randjes, de speculaaskoek is nu 'dicht' en krijgt een leuk motiefje aan
     de randjes.


9.  Maak een bloemmotief met halve amandelen op de koeken, druk ze stevig aan.
10.  Doe het ei met een beetje melk in een kommetje en kluts.
11.  Smeer de koeken in met het eimengsel.
12.  Bak de gevulde speculaaskoeken 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180°.
13.  Haal de koeken uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.


Bron: Laura's Bakery

Laat ze smaken!
En vergeet je schoentje niet te zetten dit weekend...

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen