woensdag 3 december 2014

Sinterklaastiramisu met peperkoek en mandarijntjes

Hoera, Sinterklaas komt bijna op bezoek!
Naast de blije kindergezichten en de vele cadeautjes, betekent dit ook typische lekkernijen!
Met de zoetigheden die de bebaarde man brengt, maakte ik een variant op de klassieke tiramisu.

Eerder verscheen hier al een recept voor de klassieke tiramisu en ook een recept voor een frisse variant citroentiramisu.
Vandaag dus een Sinterklaasversie!


Ingrediënten:
-  250 g mascarpone
-  3 eierdooiers
-   2 eiwitten
-  een blikje mandarijntjes of een drietal verse mandarijntjes
-  50 g kristalsuiker
-  een zestal sneetjes peperkoek
-  een scheutje Cointreau likeur met een scheutje (vers) sinaasappelsap (geen Cointreau voor de portie
   van de kindjes!)
-  chocoladeschilfers of cacaopoeder

Recept:
1.  Ontdoe de peperkoek van de korstjes en snij in kleine, gelijke stukjes.
2.  Klop de eierdooiers op met 1/2 van de suiker tot een schuimige massa.
3.  Voeg hierbij de mascarpone, meng goed.
4.  Klop de eiwitten op met de andere helft van de suiker, klop volledig stijf.
5.  Spatel voorzichtig onder het mengsel.
6.  Laat de mandarijntjes een beetje uitlekken, of pel ze en haal de partjes uit elkaar.
7.  Neem mooie individuele glaasjes voor de tiramisu. We gaan laagjes maken. Leg onderaan enkele
     stukjes peperkoek en besprenkel licht met Cointreau en sinaasappelsap. Doe dan een dun laagje
     van het mascarponemengsel er bovenop. Leg hierop enkele partjes van de mandarijntjes. Doe dan
     nog een laag van het mascarponemengsel erop. Herhaal eventueel de lagen nog een keer. Dit
     hangt natuurlijk af van het formaat van je glaasjes.
8.  Plaats in de koelkast!! Laat enkele uren opstijven, toch minimum 2 uur.
9.  Bestuif de bovenkant met wat cacaopoeder of strooi wat chocoladeschilfers over de
     bovenkant. Werk af met stukjes mandarijn.


Voel je je helemaal geïnspireerd? Bekijk dan zeker ook deze andere Sinterklaasrecepten:
Sinterklaastaart
Amandelbrood

Geen opmerkingen:

Een reactie posten