vrijdag 5 april 2013

Kokosrotsjes/macrons en meringues

Heb je eiwitten over (na het maken van advocaat of spaghetti carbonara bijvoorbeeld)? Dan kan je die altijd op deze manier verwerken: maak meringues of kokosrotsjes, ook wel macrons genoemd. Het is supersimpel! De meringues zijn trouwens glutenvij, de kokosrotsjes niet.
Wist je trouwens dat je eiwitten perfect kan invriezen? Ideaal dus!

Kokosrotsjes/macrons

Ingrediënten:
- 100 g eiwit (komt ongeveer met 3,5 eieren overeen)
- 240 g griessuiker
- 160 g geraspte kokos
- 40 g bloem

Recept:
1.  Oven voorverwarmen op 180°
2.  Droog mengsel maken van kokos en bloem.
3.  Eiwit in een pan op het vuur, zachtjes laten opwarmen (maximum 50°)
4.  De suiker er geleidelijk aan toevoegen en goed roeren
5.  Pan van het vuur halen: kokos + bloem eronder mengen, goed en stevig roeren
6.  Spuitzak vullen (mondje met gekartelde rand) en toefjes spuiten, je kan dit natuurlijk ook gewoon
     met 2 lepels doen. Niet te dicht bij elkaar op een bakplaat!
7.  12 minuten bakken in een heteluchtoven, indien je meerdere bakplaten hebt, bak ze bij voorkeur
     apart.



Meringues

Ingrediënten:
- 100 g eiwit
- 10 g maïzena
- 200 g griessuiker

Recept:
1.  Maak een droog mengsel van de maïzena en de suiker
2.  Klop de eiwitten stijf
3.  Voeg er geleidelijk aan het droge mengsel bij
4.  Blijf kloppen tot het zéér stijf is
5.  Spuitzak vullen en vormpjes maken

Tip: je kan ook kleurstof toevoegen en sprinkles om het leuker te maken!

6.  Laten 'drogen' in een oven van 100° gedurende 1 uur (hangt af van oven tot oven)
7.  Meringues kunnen lang bewaard worden op een droge plaats!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen