maandag 29 april 2013

Whisky en chocolade tulbandcake

Ik ben op verzoek een beetje aan het experimenteren met whisky-gebak, dit is een eerste probeersel.
Het recept bestaat uit verschillende stappen, maar is zeker de moeite waard!
Je moet de cake maken, hem vervolgens inwrijven met een marinade en dan komt er nog chocoladeglazuur over om het geheel af te werken.



Ingrediënten voor de cake:
- 200 g fondant chocolade
- 200 g gemalen hazelnoten
- 250 g roomboter (kamertemperatuur)
- 150 g kristalsuiker
- 50 g honing (bij voorkeur vloeibare bloemenhoning)
- 4 eieren
- 300 g bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 eetlepels cacao
- 4 eetlepels whisky

Ingrediënten voor de marinade:
- 2 eetlepels oploskoffie
- 4 eetlepels honing
- 1 eetlepel bloemsuiker
- 3 eetlepels whisky

Ingrediënten voor het glazuur:
- 100 g fondant chocolade
- 50 g amandelschaafsel

Recept:
1.  Verwarm de oven voor op 180°
2.  Hak de chocolade  voor de cake fijn met een scherp hakmes.
3.  Meng de boter met de suiker en de honing.
4.  Voeg de eieren één voor één toe, en klop tot je een egaal mengsel hebt.
5.  Spatel de gezeefde bloem, het bakpoeder en het cacaopoeder door het mengsel.
6.  Voeg uiteindelijk de gemalen hazelnoten, de fijngehakte fondantchocolade en 4 eetlepels whisky
     toe, zorg dat dit mooi verdeeld is.
7.  Breng het mengsel in een tulbandvorm, strijk mooi glad vanboven.
8.  Bak in een heteluchtoven gedurende 50 minuten.
9.  Maak ondertussen de marinade voor straks, alle benodigdheden goed mengen in een potje.
10.  Prik in het deeg met een prikker en wanneer er geen deeg meer aan kleeft is de cake klaar.
11.  Haal de cake uit de tulbandvorm en plaats op een rooster.
12.  Strijk de warme cake een aantal keer met de marinade in (lukt goed met de behulp van een
       borsteltje) tot de marinade volledig op is. Laat de cake uitdampen en afkoelen.
13.  Smelt 100 g fondant chocolade en giet over de afgekoelde cake.
14.  Werk onmiddellijk af met wat amandelschaafsel.



Het is een echte verwencake, laat je dan ook maar eens volledig gaan en serveer hem met een grote toef verse slagroom!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen