donderdag 6 juni 2013

Aardbeientaart

Deze taart wordt heel erg gesmaakt door enkele familieleden en kost eigenlijk niet zo veel moeite om te maken. Absoluut noodzakelijk zijn wel lekkere verse aardbeien; zijn ze van mindere kwaliteit: begin er dan niet aan!

Vorige maand maakte ik een kastanjetaart.
Ik heb toen twee porties kruimeldeeg in de diepvries gestoken, dat is altijd handig! Haal het deeg gewoon een dag op voorhand uit de diepvries. Het deeg wordt gekneed en uitgerold en blind gebakken, zoals bij de kastanjetaart.
Wanneer de gebakken bodem afgekoeld is, kan je hem gaan vullen en daarvoor maak je Zwitserse room en heb je lekkere aardbeien nodig. Zwitserse room is gewone banketbakkersroom die wordt opgewerkt met onder andere opgeklopte slagroom.

Ingrediënten voor de vulling:
- 1,5 dl volle melk
- 15 g vanillebloem (bijvoorbeeld Dr Oetker poeder voor vanillepudding)
- 25 g suiker
- 20 g boter
- 1 blaadje gelatine
- 5 ml Cointreau
- 0,6 dl slagroom
- 1 eetlepel suiker
- schaafsel van witte chocolade

Recept:
1.  De banketbakkersroom bereiden: een klein beetje van de melk bij het vanillepoeder gieten en goed
     mengen zodat er geen klonters in zitten.
2.  De gelatine laten weken in koud water.
3.  De rest van de melk koken met de suiker en de boter en wanneer het begint te koken voeg je er de
     gelatine en het vanillepoeder erbij. Goed mengen met een klopper, de gelatine moet volledig
     oplossen!
4.  De banketbakkersroom in een aparte kom doen, laten afkoelen (eventueel in een bad van koud
     water zetten) en af en toe eens door roeren.
5.  Klop de slagroom 3/4 stijf (yoghurtdikte) met de eetlepel suiker.
6.  Wanneer de banketbakkersroom voldoende afgekoeld is, spatel je de opgeklopte room en de
     Cointreau eronder. Je hebt nu Zwitserse room gemaakt!
7.  Breng de Zwitserse room op de bodem, dit lukt zeer goed met een spuitzak.
8.  De aardbeien van hun kroontjes ontdoen en halveren.
9.  Beleg de Zwitserse room met de gehalveerde aardbeitjes.
10.  Werk af met wat schilfers witte chocolade.

 
Tip:  Je kan de aardbeien ook afdekken met een laagje abrikozenconfituur of speciaal daarvoor gemaakte "afdekgelei". Beide moet je wel eerst even opwarmen in een pannetje en met een borstel de aardbeien instrijken. Dit verlengt de houdbaarheid van de taart.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen