maandag 24 juni 2013

Amandelbrood

Bloch, een waar begrip voor alle Gentenaren, maar ook gekend ver daarbuiten! Het is al van 2008 geleden dat in deze bekende bakkerij in de Veldstraat het laatste broodje over de toonbank ging.
Tot mijn grote vreugde heeft men achteraf wel 2 (en een derde volgt nog) boeken boordevol recepten uitgebracht!

            

Het recept van amandelbrood komt uit het tweede boek "Feestelijke recepten" omdat men het heel vlot verkocht tijdens de Sinterklaasmaand!
Ik vind het gewoon een heerlijk koekje (eigenlijk is het toch meer een koekje, in plaats van brood hé?!). Hieronder het recept:

Ingrediënten (voor 25 koekjes van 10 gram):
- 40 g melkerijboter (kamertemperatuur)
- 80 g cassonade (bruine suiker)
- 120 g tarwebloem
- 30 g gepelde amandelen
- 20 g water
- 1 g bicarbonaat

Recept:
1.  Week de amandelen een half uur in wat lauw water.
2.  Giet de 20 g water in een kookpan, voeg de suiker toe. Roer met een klopper.
3.  Zet op een zacht vuurtje, blijf roeren tot alle suiker opgelost is.
4.  Wanneer de suiker opgelost is, haal je de pan van het vuur.
5.  Meng met een klopper de boter onder het mengsel, roeren tot je een egaal mengsel krijgt.
6.  Zeef de bloem met bicarbonaat en roer dit met behulp van een spatel bij het deeg.
7.  Wanneer je geen bloem meer ziet, haal je het deeg uit de pan en kneed je het verder met de hand
    op de tafel. Best een beetje bloem op je werkvlak strooien.
8.  Giet het water van de amandelen weg, droog goed af met een keukenhanddoek.
9.  Kneed de amandelen onder het deeg.
10.  Vorm een balkje van 4 op 6 cm.
11.  Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het een nacht rusten in de koelkast.
12.  Snij er de volgende dag dunne plakjes van (heel scherp mes!) van 2 mm dik
13.  Schik de plakjes op een bakplaat en bak ze 6 à 9 minuten (afhankelijk van de dikte) in een
      voorverwarmde oven op 175°




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen