woensdag 17 juli 2013

Hazelnoot meringue taart

Een taart met meringue en hazelnoot. De hazelnoten zitten zowel in de meringue (schuimtaart) als in de crème die ertussen zit. Deze taart is volledig glutenvrij!
Het was een echt probeersel, maar uiteindelijk viel het goed mee!
De meringue ziet er vrij donker uit, het mocht iets minder hard gebakken zijn. Maar het is sowieso ook bruin, omwille van het toevoegen van hazelnoot in het beslag.
Hier en daar zou ik dus wel iets veranderen de volgende keer, je leest het wel...


Ingrediënten hazelnoot meringue:
- 60 g kristalsuiker
- 60 g poedersuiker
- 4 eiwitten
- snuifje zout
- 100 g gemalen hazelnoten

Ingrediënten hazelnoot crème:
- 30 gram maïzena  (normaal is dit recept met 45 g bloem, maar dat is dus niet glutenvrij)
- 240 ml melk
- 200 g boter
- enkele druppels hazelnootessence (indien je dit hebt)
- 100 g gemalen hazelnoten

Recept hazelnoot meringue:
1.  Verwarm de oven voor op 120°
2.  Meng de 2 soorten suiker met elkaar.
3.  Klop de eiwitten met het snuifje zout volledig stijf.
4.  Voeg geleidelijk aan de suiker toe en schep het schuim daarna in een spuitzak (zonder mondje)
5.  Teken op 2 (of 3, afhankelijk van de diameter) stukken bakpapier een cirkel met de afmeting van
     je taart (bijvoorbeeld 20 cm diameter)
6.  Draai het bakpapier om (inkt aan de onderkant) en spuit volle cirkels
7.  Bak ze 45 minuten in de voorverwarmde oven
8.  Blijf er zeker bij!! Hou de meringues in de gaten (--> hier liep het bij mij mis, ze waren net iets
     te ver, ze mogen best wat "bleker" zijn")

9.  Laat volledig afkoelen.

Recept hazelnootcrème:
1.  Breng de melk en de maïzena in een klein steelpannetje.
2.  Breng zachtjes aan de kook en roer ondertussen goed met een garde, zorg dat er geen klonters zijn.
3.  Blijven roeren en wanneer het kookt, het vuur zachter zetten.
4.  Wanneer je een tandenstoker zelfstandig kan laten rechtstaan in het mengsel, dan is het goed!
5.  Breng dit in een kommetje en laat afkoelen.
6.  Klop ondertussen de boter (op kamertemperatuur) met de bloemsuiker.
7.  Klop het afgekoelde maïzena/melk-mengsel erbij.
8.  Voeg de hazelnoot essence en de gemalen hazelnoten bij de crème, stevig roeren.
9.  Breng de crème in een spuitzak  met gekarteld mondje en laat 30 minuten rusten in de koelkast.

Werk nu de taarten af, spuit op de eerste bodem een dikke laag hazelnootcrème. Leg de tweede bodem erop. Vanboven werk je af met mooie toefjes en enkele volledige hazelnoten.


Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen