zondag 12 januari 2014

Irish coffee cupcakes


Ik zit hier thuis met een grote whisky liefhebber en af en toe probeer ik eens een receptje daarmee uit.
Een echte goed gemaakte Irish coffee kan wel smaken na een maaltijd. Maar dit kan best wel zwaar uitvallen, en dan blijft er soms nog weinig plaats over voor een dessertje... en dat zou toch zonde zijn?! Vandaar mijn idee om de twee te combineren: een cupcake met alle smaken van Irish coffee!



Ingrediënten voor 12 cupcakes:
-  180 g boter (op kamertemperatuur)
-  135 g kristalsuiker
-  8 g vanillesuiker (= 1 zakje)
-  4 eieren
-  180 g zelfrijzende bloem
-  een koffielepel oploskoffie
-  whisky
-  slagroom (minimum 40% vetgehalte)
-  bloemsuiker
-  bruine suiker
-  12 chocolade koffiebonen

Recept:
1.  Verwarm de oven voor op 175°
2.  Klop de boter luchtig met de suiker en de vanillesuiker
3.  Voeg de eieren 1 voor 1 toe en klop goed verder
4.  Zeef de bloem en voeg deze bij het beslag, meng voorzichtig.
5.  Los de oploskoffie op en een scheutje warm water, niet té veel, meng goed tot je een papje hebt
6.  Doe de koffie bij het beslag en doe er ook een goede scheut whisky in (naar eigen smaak), meng
     alles zeer goed
7.  Leg de vormpjes in een cupcaketray en vul ze met het beslag.
8.  Bak de cupcakes gedurende 20 minuten in de voorverwarmde oven.
9.  Haal de cupcakes uit de oven en laat ze volledig afkoelen op een rooster.
10.  Bewust zette ik geen hoeveelheden bij de slagroom en poedersuiker. De hoeveelheid bepaal je
       zelf. Heb je nog een restje room staan, gebruik dat dan, hou je van cupcakes met een rijkelijke
       topping, neem dan wat meer slagroom. Klop de slagroom op en voeg halverwege het opkloppen
       geleidelijk aan enkele lepels bloemsuiker toe. Ook een scheutje whisky kan eventueel, maar niet
       te veel, want anders gaat de slagroom schiften.
11.  Spuit mooie slagroomtoeven op de afgekoelde cupcakes, strooi een beetje bruine suiker erop en
       werk af met een chocolade koffieboontje.


De proefkonijnen konden de cupcake wel smaken met een glaasje whisky :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen