donderdag 2 januari 2014

Chocoladebiscuit met chocolademousse en fruit

We zetten 2014 in met een grote uitdaging, er is redelijk wat werk aan, maar een absolute topper: een biscuit met chocolademousse en fruit. Je kan er eigenlijk best al een dag op voorhand aan beginnen. De chocolademousse bevat gelatine en heeft redelijk lang nodig om op te stijven (24 uur in de koelkast of 2 uur in de diepvries). Het is dus handig om dit de avond voordien al te doen!

Het komt erop neer dat je een chocoladebiscuit bakt. Mijn springvorm heeft een diameter van 24 cm. Deze biscuit wordt horizontaal doormidden gesneden en ingestreken met suikersiroop. Tussen de twee helften, bovenop en aan de buitenkant van de biscuit wordt chocolademousse gedaan, om dan uiteindelijk vanboven de biscuit af te werken met rood fruit en chocolade.


Ingrediënten chocoladebiscuit:
-  6 eieren
 6 eetlepels koud water
 240 g griessuiker
 2 zakjes vanillesuiker
 120 g aardappelbloem
 120 g bloem
-  2 mespuntjes bakpoeder
-  klontje boter

-  10 g cacao

Ingrediënten chocolademousse:
-  4,25 dl room
-  4,25 cl melk  (LET OP: de room staat in dl, de melk in cl!)

-  55 g kristalsuiker
-  112 g fondantchocolade
-  4,5 g gelatine

Ingrediënten suikersiroop en afwerking:
-  1/4 dl water
-  25 g kristalsuiker
-  1 koffielepel Cointreau
-  rood fruit
-  chocoladeschilfers, chocoladefiguurtjes

Recept chocolademousse (op voorhand):
1.  Week de gelatine in koud water.
2.  Doe de room, de melk en de suiker in een steelpan en warm op tot maximum 60°. Let op, dit mag
     zeker niet koken!

3.  Giet dit warme mengsel op de chocolade die je in een mengkom hebt gedaan.
4.  Knijp de gelatine uit en doe deze bij het warme mengsel zodat het volledig oplost.
5.  Mix het geheel nu 30 seconden (met een staafmixer of in een blender), breng het over in een
     koude kom, dek af met plasticfolie en plaats 24u in de koelkast (of 2u in de diepvries).



Recept:
1.  Splits de eieren en leg de rest van de ingrediënten klaar.
2.  Smelt een klontje boter en boter een bakvorm in, leg voor de zekerheid ook een cirkel bakpapier
     op de bodem van de vorm, zo ben je zeker dat de biscuit mooi loskomt.

3.  Verwarm de oven voor op 175°
4.  Klop de eiwitten met het water stijf en voeg de suiker en de vanillesuiker langzaam toe.
5.  Spatel de eierdooiers onder het deeg.
6.  Zeef de aardappelbloem, de bloem, de cacao en spatel dit ook onder het deeg.
7.  Bakvorm vullen en 50 minuten afbakken in een heteluchtoven. Prikken in het deeg om te zien of
     het gaar genoeg is vanbinnen!

8.  Laat de biscuit afkoelen op een taartrooster.
9.  We gaan nu de suikersiroop maken, dit zorgt ervoor dat de chocolademousse niet te veel in de
     biscuit gaat komen, het voorkomt het “wak” worden van de biscuit en heeft een fris smaakje. Doe
     de suiker, het water en de Cointreau in een steelpan, laat inkoken tot je siroop hebt. Zet aan de
     kant en laat rustig afkoelen.
 
De taart kan pas afgewerkt worden als de biscuit volledig afgekoeld is!
Je kan nu je chocolademousse maken (die je gisteren al voorbereidde).

10.  Klop de chocolademousse nu luchtig met kloppers of een keukenrobot tot dit een stevige mousse
       wordt (ook de kleur wordt veel minder donker).

11.  Snij de biscuit voorzichtig horizontaal in 2 helften
12.  Bestrijk de binnenkant van de biscuit met een borsteltje met de suikersiroop
13.  Smeer een goede laag chocolademousse tussen de 2 biscuithelften, en plaats deze weer op elkaar
       (voorzichtig!)

14.  Best zet je de biscuit nu op een klein bordje (kleiner dan de biscuit zelf), en je hanteert de
       biscuit door het bord op je hand te zetten. Smeer de zijkanten en de bovenkant in met mousse.
       Gebruik een paletmes, even onder warm water houden, afdrogen voor een mooi egaal resultaat!

15.  Smelt nu een kleine hoeveelheid pure chocolade in de microgolfoven en breng een gestreept
       patroon aan op de bovenkant.

16.  Bedek de zijkanten met chocoladeschilfers
17.  Leg rood fruit vanboven en werk af met chocoladefiguurtjes.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen