maandag 30 december 2013

Chocolate crinkle cookies

Een aantal weken terug trakteerde ik mezelf op een geweldig cadeau! Ik kocht het boek '"Rudolph's Bakery" van 24Kitchen, naar het gelijkaardige programma op Njam.
Rudolph heeft een bakprogramma waar hij altijd ontzettend leuke dingen klaarmaakt en hij legt het zeer goed uit. Ik zie hem heel graag bezig. Naast 2 cupcakeboekjes van hem, schafte ik me dit boek aan. Het bevat bijna 400 pagina's met fantastische recepten van taarten, cakes, koekjes, snoepjes, hartige recepten... Ook heeft hij een hoofdstuk over bakmateriaal, en een hoofdstuk "Eerste Hulp
Bij Bak Ongelukken"; altijd handig! Kortom het boek is een echte aanrader voor de bakliefhebber!
 

Een eerste receptje dat ik uit dit boek probeerde is 'Chocolate crinkle cookies'. Het zijn makkelijke koekjes waar je geen extra gereedschap voor nodig hebt. Ze worden met de hand gerold. De gerolde ballen zullen tijdens het bakken uitzakken en er dankzij de bloemsuiker gecraqueleerd uitzien.

Ingrediënten:
-  200 g pure chocolade (50 g in stukken, en 150 g fijn gehakt)
-  30 g boter
-  250 g suiker
-  2 eieren
-  120 g bloem
-  een mespuntje zout
-  7 g bakpoeder
-  25 g cacaopoeder
-  100 g bloemsuiker

Recept:
1.  Doe 50 g pure chocolade in een kom met de boter en warm in een au bain-marie op. Zorg dat je
     een egaal mengsel hebt.
2.  Doe de suiker en de eieren bij het chocolade-boter-mengsel en roer zeer goed.
3.  Zeef de bloem, bakpoeder en cacaopoeder en roer, samen met het zout, bij het deeg.
4.  Vervolgens doe je ook de 150 g fijn gehakte pure chocolade erbij.
5.  Zet minimaal 2 uur in de koelkast, zodat het deeg kan opstijven.
6.  Verwarm de oven voor op 180°
7.  Bekleed je bakplaten met bakpapier
8.  Doe de bloemsuiker in een diep bord en haal het deeg uit de koelkast
9.  Met een lepel schep je wat deeg uit de pot en rol balletjes van ongeveer de grootte van een
     pingpongbal of net iets kleiner.
10.  Deze balletjes rol en wentel je door de poedersuiker
11.  Leg de balletjes op de bakplaat met bakpapier, maar goed verspreid en zeker niet te dicht!


12.  Bak de koeken ongeveer 17 minuten.
13.  Laat ze afkoelen op een rooster.
14.  Bewaar ze in een afgesloten doos of trommel.


Ik zal deze koekjes morgen serveren, samen met ander lekkers op de desserttafel van Oudejaar.
Vier goed en tot volgend jaar in 2014!!
HAPPY NEW YEAR!!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen