woensdag 18 december 2013

Gemberkoekjes

Koekjes met een aparte smaak: gember.
Gemberkoekjes worden traditioneel in de kerstperiode gebakken, maar tegenwoordig zijn ze het hele jaar door populair!

Gember (ginger) is een wortelstok van de gemberplant met een zeer scherpe smaak. Het wordt gebruikt in pittige Aziatische gerechtjes, maar ook vaak in gebak en snoepjes, zelfs in frisdrank en bier. Binnenkort zal ik hier ook een receptje posten voor een smeuïge wortelcake met gember.

In mijn recept voor gemberkoekjes kan je eigenlijk zelf kiezen welke vorm van gember je gebruikt. Het hangt er gewoon vanaf wat je hebt liggen, of waar je makkelijk aan kan geraken. Je zal sowieso maar een kleine hoeveelheid nodig hebben (omwille van de zeer scherpe smaak), dus er zal wat overschot zijn.
-  Ik heb gekozen voor 'bakgember', ook wel 'stemgember' genoemd. Dat zijn stukjes gember
   opgelegd op een zoete suikersiroop. Ik gebruikte hiervan 2 koffielepels, maar de hoeveelheid
   bepaal je best zelf, want smaken verschillen hierin!
-  Je kan ook kiezen voor 'gemberpoeder', dat is misschien makkelijker om te bewaren.
-  Of je kan ook gebruik maken van 'verse gember', deze dan heel fijn snijden of raspen en door het
   deeg doen.


Ingrediënten voor een 40-tal koekjes:
-  225 g boter (op kamertemperatuur)
-  150 g kristalsuiker
-  2 zakjes vanillesuiker (=16 g)
-  300 g bloem (gezeefd)
-  gember (zelf te bepalen hoeveelheid, zie hierboven)

Recept:
1.  Boter met de suiker en vanillesuiker goed mengen.
2.  Voeg dan ook de bloem toe en de gember. Je krijgt onmiddellijk een stevig deeg.
3.  Maak een mooie bol, doe hem in een plastic zakje, of een stukje huishoudfolie en leg de deegbol
     een half uur te rusten in de koelkast.
4.  Maak ondertussen je bakplaten klaar door er bakpapier op te leggen.
5.  Verwarm de oven voor op 180°
6.  Maak kleine bolletjes, zoals knikkers en druk ze plat op de bakplaat.
7.  Bakplaat per bakplaat een 5 à 6 minuten afbakken; goed in de gaten houden zodat onze
     koekjes niet te bruin worden!
8.  Laat de gemberkoekjes even afkoelen op de bakplaat en na een 2-tal minuten haal je ze
     voorzichtig van de plaat en laat je ze verder afkoelen op een rooster.
9.  Bestrooi met wat bloemsuiker voor het serveren.

p.s.  Meer feestgebak op komst!!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen