dinsdag 29 juli 2014

Worstenbroodjes

Mmmmm worstenbroodjes, lekker toch?! Maar de kant-en-klare versies die je in de winkels kan kopen zijn niet altijd even gezond. Waarom zou je dat niet eens zelf maken? Het is niet zo gek veel werk en bovendien is de smaak veel beter!

Worstenbroodjes worden gemaakt met bladerdeeg. De vulling ('de worst') wordt gemaakt van gehakt, kruiden, maar ook met soezendeeg. Het toevoegen van een kleine hoeveelheid soezendeeg zal ervoor zorgen dat je geen holtes in de worstenbroodjes hebt en dat ze een mooie volle smaak hebben.


Ingrediënten:
-  1 vel bladerdeeg (30 cm op 30 cm, ik koop dat bij Aveve diepgevroren)
-  250 g gehakt
-  peper, zout, paprikapoeder
-  80 ml water
-  50 g boter
-  80 g bloem
-  2 eieren

Recept:
1.  Verwarm de heteluchtoven voor op 200°.
2.  We gaan eerst soezendeeg maken. Doe het water met de boter in een pan en zet op een matig vuur.
3.  Wanneer de boter volledig gesmolten is en het vloeibare goedje bijna zal gaan koken doe je de
      bloem erbij.
4.  Meng met een houten lepel, zorg dat de bloem goed opgenomen wordt. Laat een tijdje opstaan,
     zodat het geheel goed droogkookt.
5.  Haal van het vuur van zodra er "een vel" aan de bodem hangt.
6.  Voeg alvast 1 ei toe, meng met de houten lepel. Klop stevig.
7.  Doe het ander ei in een kommetje en indien het deeg nog droog is, voeg er nog een half ei bij. Zet
    de rest van het ei aan de kant.

Het soezendeeg maken en toevoegen hoeft niet persé... het voorkomt wel dat er holtes en lucht in je worstenbroodje zullen zitten. Indien je hiervoor geen tijd hebt, kan je bovenstaande stappen overslaan en het zonder soezendeeg doen.

8.  Kruid het gehakt en meng hier ook het soezendeeg bij.
9.  Doe de vulling in een spuitzak.
10.  Snij het vel bladerdeeg in 2.
11.  Spuit een dikke worst vulling in het midden van de reep.


12.  Doreer 1 zijkant van het deeg (doreren = instrijken met losgeklopt ei).
13.  Vouw de niet-gedoreerde zijde over de vulling heen. Met een vork verstevig je de uiteinden en
       breng je zo ook een motief aan.
14.  Doreer de bovenkant volledig. Met een mes breng je de groottes van de worstenbroodjes aan.
       Indien je aperitiefhapjes maakt, dan maak je uiteraard hapklare stukjes, en anders mag het wel
       wat groter zijn.


15.  Bak ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Eet de worstenbroodjes warm of koud, zoals je ze zelf liefst hebt.
Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen