vrijdag 12 augustus 2016

Basisrecept banketbakkersroom

Banketbakkersroom of crème patissière, de "gele crème" in de volksmond. Ik ben normaal niet echt een fan. Nee, een éclair of een flan caramel met deze vulling kan mij niet echt bekoren. Maar dat heeft een reden. Veel mensen (en ik ook wel al eens) maken het op basis van vanillepuddingpoeder. En dat is iets waar ik niet zo van hou.
Eigenlijk is het jammer dat men dit doet, want als je ze volledig zelf maakt, zonder "zeurmiddeltjes" zoals puddingpoeder, is het zo veel lekkerder! Ja, dan kan zo'n fruittaartje mij ook wel eens smaken!
Je zal merken dat het niet zo veel meer moeite kost en de smaak is 100 x beter!


Ingrediënten:
-  0,5 liter volle melk
-  een vanillestokje waaruit je het merg schraapt
-  6 eierdooiers
-  90 g suiker
-  15 g bloem
-  20 g maïzena

Recept:
1.  Doe de melk in een kookpot.
2.  Snij het vanillestokje doormidden en schraap er de zaadjes uit, doe deze bij de melk en breng aan
     de kook.
3.  Mix intussen de eierdooiers met de suiker, tot je een witte (!) gladde massa krijgt.
4.  Voeg dan de maïzena en de bloem toe en meng alles zeer goed.
5.  Neem tenslotte een pollepel en doe enkele lepels van de warme melk bij het mengsel en meng heel
     goed.
6.  Giet het eimengsel bij de warme melk.
7.  Breng weer aan de kook en roer de hele tijd met een garde. Breng het niet te snel aan de kook,
     zodanig dat je nog wat controle hebt over hoe snel de crème zal indikken.
8.  Laat inkoken tot de banketbakkersroom vrij dik is.
9.  Stort deze uit in een lage ovenschotel.
10.  Bedek met vershoudfolie. De folie moet volledig op de crème zelf liggen.
11.  Laat afkoelen. De folie zal voorkomen dat er zich een vel vormt.
12.  Gebruik de crème wanneer ze volledig afgekoeld. Roer nog eens stevig door met de garde en
       klaar om een lekkere taart, soes, eclair ... op te vullen!


Gooi de eiwitten niet weg van je 6 eieren! Je kan deze perfect invriezen en later nog eens gebruiken als je bijvoorbeeld suikervrije frambozenmousse, macrons of meringues maakt.

Mijn banketbakkersroom is niet zo geel, omwille van het feit dat ik geen geel puddingpoeder gebruik. Maar de smaak is VEEEEEEEL beter! En wanneer je eitjes van je eigen kippen gebruikt, dan zal de kleur automatisch ook geler zijn.

Smakelijk!!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen