vrijdag 12 augustus 2016

Basisrecept zanddeeg

Een cake heeft over het algemeen geen bodem, een taart heeft dat wel. De bodem kan heel sterk verschillen bij de verschillende soorten taarten. Zo heb je bijvoorbeeld taarten en quiches met een bodem van bladerdeeg, of taarten met kruimeldeeg, daarvan kan je hier een heerlijk basisrecept vinden. Of een taart met een koekjesbodem, zoals je vaak ziet bij cheesecakes, of een biscuitbodem...
Ik geef jullie dit keer een basisrecept mee voor een bodem van zanddeeg.

Ingrediënten:
-  150 g boter (op kamertemperatuur)
-  150 g suiker
-  1 ei
-  300 g zelfrijzend bakmeel

Recept:
1.  Meng de boter met de suiker, klop tot de suiker mooi opgenomen is door de boter.
2.  Voeg het ei toe en meng goed.
3.  Voeg tenslotte ook de bloem toe (best eerst eens zeven), schepje voor schepje. Je deeg zal steeds
     steviger worden.
4.  Wanneer je een mooie, stevige deegbol hebt, doe je deze in vershoudfolie en leg je die voor
     minimum een half uurtje in de koelkast.
5.  Verwarm de oven voor op 180°.
6.  Neem een bakvorm, deze mag vrij groot zijn, want je hebt redelijk wat zanddeeg gemaakt!
7.  Vet de vorm in met (gesmolten boter) en bestuif lichtjes met wat bloem. Of als je echt zeker wil
     zijn dat hij loskomt uit je vorm, doe je gewoon bakpapier in de bakvorm.
8.  Bestuif nu je werkblad met wat bloem en rol de deegbol uit met een deegroller.
9.  Doe gerust nog wat extra bloem op de bovenkant van je deeg, zodat die zeker niet gaat kleven aan
    de deegroller.
10.  Probeer een grote lap te krijgen die niet afbreekt. Door de deegrol eronder te schuiven/rollen kan
       je eventueel een hulpmiddel hebben om de lap heelhuids in je bakvorm te krijgen.
11.  Bedek de bakvorm volledig, snij de randjes af.
12.  Camoufleer en bedek eventuele scheurtjes met de overschot van het zanddeeg.
13.  Leg een laag bakpapier over het deeg en leg hierop iets van enig gewicht, zoals bakbonen. Dit
       is vrij duur, je kan (zoals ik) ook gewoon gedroogde linzen gebruiken, of knikkers.
14.  Bak gedurende 20 minuten in de voorverwarmde oven.
15.  Dan verwijder je het gewicht en het bakpapier, en je bakt nog eens 5 minuten tot de
       bodem mooi doorbakken en goudbruin is.


Ziezo,nu heb je mooie basis om een taart te maken met een vulling van slagroom, banketbakkersroom, chocolademousse, allerlei vers fruit enz.!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen