zaterdag 17 mei 2014

Basisrecept crème au beurre of boterroom

Als ik een aantal lievelingstaartjes zou moeten opnoemen, zou ik wel gaan voor taartjes met crème au beurre. Dat is zo heerlijk! Javanais, Misérable, tartine Russe ... eventjes niet denken aan de calorieën, maar wel aan die lekkere taartjes: mmmmmmm!

Met botercrème kan je heel veel kanten uit. Gebruik het om een taart te vullen, of als topping bij cupcakes, of als vulling bij zelfgemaakte pralines ... Hieronder een recept.
Al moet ik wel toegeven dat het héél handig is, als je beschikt over een keukenrobot. De crème moet namelijk heel lang geklopt worden. Met handmatige kloppers lukt het ongetwijfeld ook, maar het vergt een geduldige en vaste hand.

 (Dit is niet mijn foto, mijn foto was mislukt.)

Maak gerust een veelvoud van dit recept klaar! Je kan de botercrème namelijk perfect invriezen en het de avond voor gebruik uithalen. Nog eens opkloppen en klaar is kees!
Dit recept is goed voor 1 taart ongeveer.

Ingrediënten:
-  125 ml water
-  250 g kristalsuiker
-  1 vanillestokje, of vanille extract
-  3 eieren (2 volledige eieren en 1 dooier)
-  300 g roomboter (kamertemperatuur)

Recept:
1.  Doe het water in een steelpannetje, samen met de suiker en de opengesneden vanillestok.
2.  Breng aan de kook tot een temperatuur van 117°
3.  Ondertussen doe je in een mengkom de eieren en de eierdooier, klop deze tot een luchtige massa.
4.  Als de suikersiroop kookt giet je deze op de eiermassa en klop je verder met de keukenrobot of
     handmatige kloppers.
5.  Klop de massa volledig koud. Dit kan best wel lang duren. Voel aan de buitenkant van de pot,
     als deze nog warm heeft, dan moet je verder kloppen. Wanneer de crème nog te warm is of lauw,
     zal deze schiften, dus volledig koud kloppen is belangrijk!
6.  Doe de boter er uiteindelijk bij en klop tot een mooie en gladde crème.

Klaar voor gebruik!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen