zondag 18 mei 2014

Misérable

Eén van mijn persoonlijke favorieten!
Het is een echte klassieker. Misérable bestaat uit een luchtige amandelcake, waartussen een dikke laag crème au beurre gesmeerd wordt.
Het basisrecept crème au beurre werd hier eerder al gepost, dat is de exacte hoeveelheid die je nodig hebt voor een misérable taart.

Ingrediënten:
-  6 à 8 eieren (voor 250 g eiwit, dus het aantal eieren hangt af van de grootte)
-  50 g + 250 g kristalsuiker
-  250 g amandelpoeder
-  50 g bloem
-  een portie boterroom volgens het basisrecept crème au beurre

Recept:
1.  Verwarm de heteluchtoven voor op 180°
2.  Doe  de 50 g suiker in een vuurvast kommetje en zet het enkele minuten in de oven, de suiker
     moet warm aanvoelen, maar mag niet karameliseren.
3.  Doe de eiwitten in een vetvrije kom en begin op te kloppen
4.  Zodra het eiwit wat stevigheid begint te krijgen, doe je er de verwarmde suiker bij
5.  Klop tot een volledig stevige massa
6.  Meng het amandelpoeder met de bloem en de 250 g suiker en zeef het geheel
7.  Voeg dit toe aan de opgeklopte eiwitten en spatel het onder de eiwitten
8.  Leg een dun bakplaatje klaar, bekleed met bakpapier
9.  Strijk het beslag egaal uit op het bakplaatje (ongeveer 1 cm dik)
10.  Bak 18 à 20 minuten in de voorverwarmde oven
11.  Laat volledig afkoelen


12.  Maak een portie crème au beurre/boterroom volgens het basisrecept
13.  Verdeel de misérable bodem in 2 gelijke rechthoeken
14.  Spuit de crème au beurre gelijkmatig op de bodem
15.  Leg het tweede stuk cake op de crème en druk lichtjes aan. Gebruik bv. een kleine plaat om een
       mooie rechte taart te hebben
16.  Strijk de bovenkant glad met een heel dun laagje crème au beurre
17.  Snijd met een gekarteld mes (type broodmes) in mooie stukken
18.  Werk af met bloemsuiker




Na het eten van zo'n taartje voel ik me alles behalve "misérable" eigenlijk! :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen