zondag 15 juni 2014

Basisrecept kruimeldeeg

Nog een basisrecept dat hier absoluut niet mag ontbreken: een receptje voor kruimeldeeg.
Een goede basis voor een lekker taartje!


Ingrediënten:
-  500 g bloem
-  250 g boter (op kamertemperatuur)
-  180 g kristalsuiker
-  2 vanillestokjes
-  3 eieren
-  een snuifje zout

Recept:
1.  Meng de boter met de kristalsuiker en het snuifje zout. Zorg dat alles goed gemengd is.
2.  Snij de vanillestokjes overlangs in 2 en schraap het merg eruit. Doe de vanillezaadjes bij de boter.
3.  Doe 1 volledig ei en 2 eierdooiers bij het deeg en meng goed.
4.  Zeef de bloem.
5.  Doe de helft van de bloem bij het deeg en meng heel goed.
6.  Doe nu ook de andere helft van de bloem en meng tot je een vaste, homogene massa hebt.
7.  Laat het deeg zeker een uur rusten in de koelkast vooraleer je het gaat gebruiken.

Dit receptje is voor 2 à 3 taarten, afhankelijk van de vorm. Heb je deeg over? Geen paniek, doe het in een diepvrieszakje en vries het in, dan heb je steeds vers kruimeldeeg in huis!


Indien je het deeg blind wil bakken (dit wil zeggen, de bodem apart bakken en later vullen), dan doe je dit als volgt:

8.  Verwarm de heteluchtoven voor op 180°
9.  Boter een bakvorm in en bestuif met bloem.
10.  Rol het deeg dun uit met een deegroller.
11.  Leg het deeg voorzichtig in de bakvorm.
12.  Snij het overtollige deeg van de randjes af.
13.  Met een vork prik je enkele gaatjes in het deeg.
14.  Leg een laag bakpapier over het deeg en leg hierop iets van enig gewicht, zoals bakbonen. Dit
       is vrij duur, je kan (zoals mij) ook gewoon gedroogde linzen gebruiken, of knikkers.
15.  Bak gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven.
16.  Dan verwijder je het gewicht en het bakpapier, en je bakt nog eens 10 minuten tot de
       bodem mooi doorbakken en goudbruin is.

Bron: Dagelijkse Kost

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen