zondag 29 juni 2014

Suikervrije muffins met bosbessen en appel

Af en toe postte ik een suikervrij receptje, een overzicht van alle suikervrije recepten op de blog kan je hier vinden. Er zitten recepten bij waar er gewoon geen suiker in zit, maar ook recepten waar een suikervervanger gebruikt werd zoals ahornsiroop of Stevia. Vandaag ga ik aan de slag met een (althans voor mij) nieuwe vervanger: palmsuiker.
"Dat is toch ook suiker?", kan je misschien denken. Nu is het zo dat gewone kristalsuiker een hoge glymische index (GI) heeft, GI 70 tot 80 op een schaal van 100. Dat komt omdat het een geraffineerde suiker is. Het komt erop neer dat je bloedsuikerspiegel hiervan heel snel stijgt. Diabetici laten dergelijke producten uit hun voeding, maar meer en meer mensen schrappen de geraffineerde suikers omwille van gezondheidsredenen. Palmsuiker is een goede vervanger want de GI is ongeveer 30. Ahornsiroop (puur) heeft een GI van ongeveer 55, Stevia heeft een GI van 0. Geen suiker eten is natuurlijk nog gezonder, maar palmsuiker is een goed alternatief. Want ja, een taartje, cupcake of muffin is gewoon ook eens lekker!!

palmsuiker
Ingrediënten:
-  400 g zelfrijzend bakmeel
-  250 g palmsuiker (te koop in de biowinkel)
-  125 ml zonnebloemolie
-  2 eieren
-  125 ml melk
-  een koffielepel vanille extract
-  100 g bosbessen of blauwe bessen
-  1 grote appel

Recept:
1.  Verwarm de heteluchtoven voor op 180°
2.  Meng de droge ingrediënten: de bloem met de palmsuiker.
3.  Voeg hierbij alle natte ingrediënten: zonnebloemolie, 2 eieren en melk, meng alles zeer goed. Laat
      je niet afschrikken door het feit dat het deeg er donker uit ziet. Dit komt door de palmsuiker.
4.  Schil de appel en snijd in kleine blokjes. Voeg de appelblokjes en de bessen bij het deeg. Meng
     voorzichtig met een spatel.
5.  Doe de cupcakevormpjes in een tray en vul met muffinbeslag. Vul ze tot iets onder de rand.
6.  Bak de muffins gedurende 30 à 35 minuten in de voorverwarmde oven.


Nee, hier zit geen chocolade in! Dit zijn suikervrije muffins, boordevol appel en bosbessen.
De donkere kleur komt door de palmsuiker, die erg donker van kleur is.
Zeker eens uitproberen! Lekkerrrrrr!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen