woensdag 11 juni 2014

Suikervrije cake met peren

Bakken zonder suiker was in het begin niet zo evident voor mij, maar het lukt steeds beter! Vandaag voerde ik alweer een suikervrij experimentje uit. Dit keer wou ik een suikervrije cake maken en ik deed er ook peertjes in.


Ingrediënten:
-  300 g zelfrijzend bakmeel
-  een snuifje bicarbonaat
-  150 g boter (kamertemperatuur)
-  10 eetlepels Stevia poeder
-  3 eieren
-  melk
-  2 peren

Recept:
1.  Verwarm de oven voor op 180°
2.  Splits de eieren
3.  Klop de eierdooiers op met de stevia
4.  Voeg de boter toe aan de opgeklopte eierdooiers
5.  Voeg ook het bakmeel met bicarbonaat toe, je zal merken dat het nu een heel hard deeg wordt,
     voeg daarom een scheutje melk toe om het weer wat "bewerkbaarder" te maken
6.  Klop in een andere kom de eiwitten volledig stijf
7.  Spatel deze bij het beslag
8.  Schil de peren en snijd in kleine stukjes, meng deze bij het beslag
9.  Boter een bakvorm in en doe het beslag in de vorm, doe enkele druppeltjes melk op het beslag.
10.  Bak gedurende 40 minuten in de voorverwarmde oven
11.  Haal uit de oven en laat afkoelen vooraleer je het uit de vorm haalt

Nog enkele weetjes over Stevia:
-  Bakken met stevia verkort de baktijd, soms wel 10 minuten. Ook de temperatuur is lager, hou
   je gebak goed in de gaten wanneer je gaat bakken met stevia.

-  Deeg met stevia zal iets minder hoog rijzen, vandaar dat je best nog een extra rijsmiddel toevoegt,
   zoals in dit recept: bicarbonaat. Ook bakpoeder kan bv. gebruikt worden als extra rijsmiddel.

-  Het bruine laagje aan de buitenkant van een cake komt door de suiker. Bij stevia heb je dat dus
   niet. Smeer daarom de bovenkant van het gebak in met geklutst ei of een beetje melk.


Varieer in het fruit dat je gebruikt. Probeer deze cake ook eens met verse appeltjes, of met krieken of ananas op eigen nat. Laat het smaken en geen schuldgevoel, want deze cake is suikervrij!!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen