zondag 1 juni 2014

Broodpudding

Ik was eens op bezoek bij Tineke, een hele leuke en lieve vriendin van mij en zij had overheerlijke broodpudding gemaakt. Ik vroeg haar om het receptje, want dat wou ik ook eens uitproberen!

Natuurlijk gaat er wel iets vooraf aan het maken van broodpudding, namelijk het "verzamelen van oud brood". Ik doe dit in een zak in de vriezer. Telkens ik enkele sneetjes van een brood over heb, stak ik het in de zak met oud brood. Broodpudding wordt lekkerst met wit brood, maar met bruin brood lukt het zeker ook goed.
Tinekes broodpudding is met gedroogde abrikozen. Dat was echt superlekker! Jammer genoeg waren er geen in de winkel deze ochtend, dus ik heb er dan een appeltje bij gedaan, dat was ook lekker.


Ingrediënten:
-  400 g oud brood
-  80 g bruine suiker
-  3 eieren
-  1 koffielepel kaneelpoeder
-  6 dl melk
-  100 g rozijnen
-  een vanillestokje
-  100 g gedroogde abrikozen, of een appel

Recept:
1.  Verwarm de heteluchtoven voor op 170°.
2.  Doe de melk met het vanillestokje in een kookpot en zet op een zacht vuurtje.
3.  Doe in een aparte kom: de eieren, kaneel en kluts goed.
4.  Breek het brood in kleine stukjes en doe ze bij de melk in de kookpot, roer eens zodat het brood
     nat kan worden door de melk.
5.  Doe de suiker, de rozijnen, de abrikozen (of in kleine stukjes gesneden appel) erbij, en tenslotte
     ook het eimengsel. Meng alles zeer stevig.
6.  Boter een ovenschotel in en giet hierin de broodmassa. Strijk min of meer glad.
7.  Bak gedurende 60 minuten in de voorverwarmde oven.

 
Dankjewel Tineke, jouw broodpudding is superrrrrrr!!!!!

2 opmerkingen:

  1. Heb ongeveer gedaan wat ik hier las, heb er enkel nog 2 sneden peperkoek bijgedaan en samen met de bruine suiker nog een zakje vanillesuiker, geen appel of abrikozen, enkel een handvol rozijnen. Na een uur in de oven op 180° was mijn broodpudding nog een pap, heb hem nog een extra half uur verder laten bakken, helaas.......mislukt...hij blijft pappig, wat heb ik fout gedaan, op de foto ziet het er zo lekker en stevig uit.

    Groetjes
    Lydia

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Lydia, ik heb alles nog eens nagelezen en gecontroleerd. Het recept is zeker juist, ik heb het al verschillende keren klaargemaakt, maar het kan natuurlijk nog aan een aantal andere dingen liggen. Het toevoegen van peperkoek is normaal geen enkel probleem, daar ligt het zeker niet aan. Het kan zijn dat het brood 'te vers' was? Hoe ouder het brood, hoe beter voor de stevigheid. Als je brood te vers is (zeker wit brood) zal je sowieso meer een pap hebben. Dan kan het natuurlijk ook aan de oven liggen. Elke oven is anders, daar moet je voor elk bakrecept rekening mee houden. Gebruik zeker de 'hetelucht-stand' en ik zou de volgende keer de temperatuur en baktijd nog wat opdrijven. Hopelijk lukt jouw broodpudding de volgende keer wel, want het is echt zeer lekker en een goede manier om oude broodresten te verwerken. Veel succes gewenst!

    BeantwoordenVerwijderen