donderdag 5 juni 2014

Luikse wafels of suikerwafels

Een op en top Belgisch gerechtje, die Luikse wafel!
Er is een groot verschil tussen de Brusselse wafels (dit receptje volgt later) en de Luikse wafels. De Brusselse zijn eerder luchtig en worden geserveerd met suiker en ander lekkers. De Luikse zijn eerder zwaar en er zit parelsuiker in, dit zorgt er ook voor dat de Luikse wafel over het algemeen iets zoeter is. Ook de vorm van beide soorten wafels is anders. De Brusselse wafels zijn rechthoekig, terwijl de Luikse eerder rond, ruitvormig tot ovaal kunnen zijn. Een Brusselse wafel eet je best warm, terwijl de Luikse zowel warm als koud gegeten kan worden.


Ingrediënten voor wafels:
-  400 g bloem
-  50 g kristalsuiker
-  2 eetlepels volle melk
-  160 ml lauw water
-  40 g gist
-  4 eierdooiers
-  140 g boter
-  5 g zout
-  240 g parelsuiker
-  25 g gesmolten boter
 
Een wafelijzer heb je natuurlijk ook nodig!

Recept:
1.  Meng de eierdooiers, bloem, melk, kristalsuiker en 140 g boter in een mengkom. Kneed gerust
     met de keukenmachine, met de deeghaak op een lage stand. Kneden met de hand lukt natuurlijk
     ook.
2.  Los de gist op in het lauwe water. Voeg het toe aan het deeg.
3.  Kneed gedurende 10 minuten. Blijf kneden tot je een stevige bol hebt.
4.  Ondertussen smelt je de 25 g boter in een pan en doe je de parelsuiker hierbij. Zodat de
     parelsuiker een "boterjasje" krijgt.
5.  Doe de parelsuiker tenslotte ook bij het deeg, meng goed, zodat er overal evenveel parelsuiker zit.
6.  Maak een mooie deegbol, en laat 15 minuten rusten. Dek af met een handdoek en een plasticzak
     en plaats dit op een 'warme' plaats. Elke plaats, weg van wind of andere luchtstroom, is goed.

Dit is het deeg na 15 minuten rijzen.

7.  Na 15 minuten weeg je de bolletjes deeg af. Maak bolletjes van 45 tot 50 g.
8.  Maak mooie ronde of ovale deegbolletjes en leg ze op een bebloemde bakplaat.
9.  Dek opnieuw af (zoals hierboven beschreven staat) en laat een uur rusten.
10.  Vet het wafelijzer een heel klein beetje in met arachideolie of maïsolie en je kan nu beginnen
        bakken. Bak de wafels en leg ze daarna op een rooster.


Na het bakken van suikerwafels heb je een smerig wafelijzer! Vooral de suiker blijft hardnekkig aan je wafelijzer kleven. Hier bestaat een handig trucje voor, om het weer netjes te krijgen. Maak een "papje" van maïzena en water (veel maïzena!). Bak als laatste "wafel" een maïzenawafel met het papje. Deze wafel neemt al het vuil op en je wafelijzer is weer proper. Deze wafel kan je uiteraard niet opeten...

En zeg nu zelf, zo'n Luikse wafel, is toch lekkerst warm en "uit het vuistje"?!
SMAKELIJK!!

1 opmerking: