vrijdag 15 november 2013

Coca-Cola cupcakes

Ik probeer graag nieuwe dingen uit en hoe zotter, hoe liever!
"Waarom eens niet bakken met Coca-Cola?" schoot er zo ineens door mij hoofd. Ja, waarom ook niet? De cola zit in de cake zelf, maar werd ook verwerkt in de topping!


Ingrediënten voor 14 cupcakes:
-  200 g melkerijboter (kamertemperatuur)
-  200 g kristalsuiker
-  2 eieren
-  200 g zelfrijzende bloem (gezeefd)
-  2 eetlepels cacao
-  50 ml melk
-  120 ml Coca-Cola
-  een snuifje bicarbonaat
-  1 koffielepel vanille (essence)

Ingrediënten voor de topping (er zijn 2 soorten):
-  5 eetlepels poedersuiker (goed zeven!!)
-  1 eetlepel Coca-Cola

-  50 g melkerijboter (kamertemperatuur)
-  150 g poedersuiker
-  eventueel een drupje rode voedingskleurstof
-  rietjes en (maraschino) kersjes voor de afwerking

Recept:
1.  Verwarm de oven voor op 175°
2.  Klop de boter luchtig op met de suiker.
3.  Voeg de eieren één voor één toe en laat goed kloppen, tot de eieren volledig zijn opgenomen in
     het deeg.
4.  Voeg de vanille, de melk en cola toe en meng goed.
5.  Tenslotte voeg je ook de bloem met cacao en bicarbonaat erbij en roer je stevig.
6.  Zet vormpjes in een cupcaketray en vul de vormpjes voor 3/4 met het deeg.
7.  Bak de cupcakes gedurende 20 minuten in de voorverwarmde oven, haal ze uit de oven en laat ze
    volledig afkoelen op een rooster.
8.  Meng de 5 eetlepels gezeefde bloemsuiker met de 1 eetlepel cola. Zorg dat je een dik beige papje
     hebt. Indien nodig voeg je nog wat extra poedersuiker toe.
9.  Breng het papje als icing aan, bovenop de cupcakes, dit drupt wat over de randjes. Laat drogen.
10.  Klop de boter met de 150 g poedersuiker op en voeg eventueel een drupje rode voedingskleurstof
       toe, zodat de crème er 'rozig' uitziet. Je hebt niet zo veel crème!
11.  Spuit nog een klein toefje crème op elke cupcake, versier met een kersje en een
       rietje en je Coca-Cola cupcakes zijn klaar!


Ik licht ondertussen al een tipje van de sluier op, wat er hier binnenkort nog zal verschijnen:
- een Sinterklaastaart
- frambozenmousse
- blondies met Dulce de Leche

Wordt vervolgd...

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen