dinsdag 26 november 2013

Sinterklaastaart met speculoos en mandarijn


Sinterklaas kapoentje, leg wat in mijn schoentje,
leg wat in mijn laarsje, dank u Sinterklaasje!


Deze Sinterklaastaart is ideaal om Sinterklaas te vieren. Helemaal in het thema, omdat de bodem gemaakt is van speculoos en er zitten ook mandarijntjes in. Deze ingrediënten komen de meeste mensen absoluut niet te kort begin december!


Ingrediënten:
-  230 g roomkaas
250 g speculoos
-  65 g melkerijboter
-  250 g Griekse yoghurt (stevig en dik van structuur, 0 % vet)
-  100 g witte basterdsuiker
-  1 zakje vanillesuiker
-  rasp van de schil en sap van 2 mandarijnen
-  3 zakjes klopfix (8 gr per zakje)
-  375 ml slagroom
-  eventueel nog enkele stukjes mandarijn uit blik (op siroop)
-  eventueel chocolade pepernoten en verkruimelde speculoos (als versiering)
 
Recept:
1.  Leg een stuk bakpapier op de bodem van de springvorm, vet de zijkanten in met boter
2.  Verkruimel de speculooskoekjes met een keukenrobot (of doe ze in een plastic zak en mep erop
     met een deegrol)
3.  Smelt de boter en voeg deze bij de speculooskruimels
4.  Doe het koekmengsel op de bodem van de springvorm en strijk mooi glad met de bolle kant van
     een lepel
5.  Klop de roomkaas, yoghurt, basterdsuiker en de vanillesuiker tot een smeuïge massa.
6.  Strooi de klopfix al kloppend door de slagroom en klop de slagroom goed stijf.
7.  Spatel de slagroom door het roomkaasmengsel. Voeg ook de rasp en het sap van de 2
     mandarijnen erbij. Ik heb er ook nog wat extra mandarijntjes in gedaan. Ik koos dan voor
     mandarijntjes uit blik, want daar heb je geen vliesjes bij.
8.  Breng het mengsel op de koekjesbodem
9.  Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast
10.  Voor het serveren kan je de taart nog versieren met enkele stukjes mandarijn, mandarijnrasp,
       speculooskruimels en chocolade pepernoten.
 

Kan je niet genoeg krijgen van Sinterklaas gebak?
Hieronder nog enkele andere ideeën die ook geschikt zijn om klaar te maken:
 
Amandelbrood (naar een recept van de Gentse bakkerij Bloch)

 
Laat de Sint nu maar komen!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen