vrijdag 1 november 2013

'Day of the Dead' cookies

Vandaag is het 'Dia de los Muertos', een Mexicaanse feest- en herdenkingsdag. Mexicanen herdenken dan de doden, maar doen dit op een heel aparte manier, anders dan bij ons Allerheiligen en Allerzielen.
Men gelooft dat de doden op 1 en 2 november terug naar de aarde keren. Dit is natuurlijk een heel groot feest, ze zijn er soms al een jaar op voorhand mee bezig. Eten en drinken worden geofferd, de graven worden versierd met bloemen en lichtjes, mensen verkleden zich... Dit levert een heel mooi beeld op eigenlijk en deze feestdag wordt omwille van zijn unieke karakter ook door UNESCO als werelderfgoed erkend.

Persoonlijk ben ik heel gek ben op 'Day of the Dead', en dan vooral het visuele aspect ervan. De gekleurde 'Sugar skulls' vind ik werkelijk prachtig en ik heb dan ook vele dingetjes in huis die hiernaar verwijzen. Ooit vond ik online deze Day of the Dead cookie cutters 'Sweet Spirits'. Vandaag is het dan ook een ideale dag om ze eens uit te proberen!

Ingrediënten:
-  225 g ongezouten boter (kamertemperatuur)
-  225 g kristalsuiker
-  1 ei
-  1 koffielepel vanille essence
-  enkele druppels amandel essence
-  een snuifje zout
-  330 g gezeefde bloem

Recept:
1.  Meng de boter en de suiker tot een luchtig mengsel in de keukenrobot
2.  Voeg het ei, het zout en de essences toe, meng verder
3.  Voeg beetje bij beetje de gezeefde bloem toe
4.  Kneed tot een stevige bol, leg de bol deeg een uurtje in de koelkast, dit zal het uitrollen straks
      makkelijker maken. Verwarm je oven straks voor op 190°
5.  Leg een vel bakpapier klaar om daarop het deeg uit te rollen, bestrooi lichtjes met bloem en wrijf
     ook de deegrol even in met bloem
6.  Rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 cm dikte
7.  Snij nu je vormpjes uit en leg ze voorzichtig met een paletmes op een bakplaat met bakpapier
8.  De koekjes gaan 7 tot 10 minuten in de oven. Het hangt af van de oven, haal ze eruit voor ze bruin
      beginnen te kleuren.
9.  Leg de koekjes (die vrij zacht aanvoelen) op een rooster en laat ze volledig afkoelen. Ze zullen nu
     pas hard worden.

Je zou de koekjes natuurlijk nog uitgebreid kunnen versieren in allerlei kleurtjes, maar ik hou daar niet zo van. Ik hou het dus bij deze gewone lekkere zoete koekjes. Het recept kan je overigens voor eender welke vormpje of elke gelegenheid gebruiken! Het is een basisrecept voor zoete koekjes.

 
Bewaar ze in een afgesloten koekjestrommel.
Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen