Een typische wafel die gemaakt en gegeten wordt door onze noorderburen.
Het zijn in feite 2 ronde deegwafels, waartussen een zoete stroop of siroop wordt gesmeerd, daarna worden de twee wafels op elkaar gekleefd. De meeste hebben een diameter van ongeveer 10 cm, maar er bestaan ook grotere en kleinere. In Nederland worden ze vaak vers op de markt gemaakt, en ook de afgesneden randen of mislukte wafels worden verkocht. Dit noemt men "snippers". Voor de stroopwafelcake kan je de gewone wafels gebruiken, maar ook de kleintjes (die had ik toevallig in huis), of zelfs snippers. Het maakt niet uit, zolang het maar de typische smaak van een Hollandse stroopwafel heeft!
De cake is een variant op basisrecept cakebeslag. Ik voegde er enkel nog stukjes stroopwafel en een koffielepel speculaaskruiden aan toe. Indien je deze speculaaskruiden niet hebt, dan zou ik een koffielepel kaneelpoeder toevoegen.
Ingrediënten:
- ingrediënten voor cakebeslag
- 200 gr stroopwafels
- koffielepel speculaaskruiden
- ingrediënten voor karamelsaus
Recept:
1. Verwarm de heteluchtoven voor op 175°.
2. Snijd de stroopwafels in kleine stukjes. Verdeel in 2 delen 3/4 en 1/4.
3. Maak het basisrecept cakebeslag.
4. Voeg hier ook nog de speculaaskruiden en 3/4 van de stukjes stroopwafel aan toe.
5. Bak de cake gedurende 50 minuten in de voorverwarmde oven. Prik met een breinaald of een
tandenstoker in het midden van de cake om te zien of de cake al dan niet gaar is. Wanneer er nog
beslag aan de breinaald hangt, dan moet hij nog wat langer garen.
6. Maak de karamelsaus en laat deze afkoelen.
7. Laat de cake afkoelen op een rooster.
8. Overgiet de afgekoelde cake rijkelijk met de karamelsaus en werk af met 1/4 van de stukjes
stroopwafel.
Smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten