zondag 10 februari 2013

Ma's frangipanetaart

Eén van de taarten die mijn moeder veel maakt: frangipanetaart.
Maar wij houden niet zo van de abrikozenconfituur of het suikerfondantlaagje op de bovenkant zoals de klassieke frangipane, vandaar dat dit ook niet in het recept zit.



Ingrediënten:
- 1 vel bladerdeeg
- 150 g suiker
- 120 g boter
- 100 g bloem
- 100 g amandelpoeder
- 3 eieren
- amandelessence
- confituur

Recept:
Boter op kamertemperatuur mengen met de suiker. De eieren er 1 voor 1 doorkloppen. Bloem zeven en onder het deeg scheppen, de amandelpoeder en enkele druppels amandelessence er ook bijroeren.
Bladerdeeg in een ronde taartvorm leggen, licht doorprikken. Randjes afsnijden en opzij leggen.
Dun laagje confituur op de bodem smeren, hierop het deeg uitstorten. Restjes bladerdeeg in reepjes snijden en kruiselings over het deeg leggen.
35 minuten in een voorverwarmde oven bakken op 175°.

Ik hou wel van een zure toets bij deze zoete taart, vandaar dat ik kies voor een zure confituur: sinaasappel-vlierbloesemconfituur (gekocht bij Ikea in de Zweedse shop). Mmmm! Ook leg ik nog wat amandelschilfers op de taart vanboven, dat is gewoon lekker!

1 opmerking: