donderdag 14 februari 2013

Oreo-brownietaart

Een verjaardagstaartje voor mezelf en ook omdat mijn jongste zus dol is op Oreo's wou ik dat toch eens uitproberen!Ingrediënten:
- 200 g fondant chocolade
- 165 g boter
- 3 eieren en 2 extra eierdooiers
- 165 g rietsuiker
- 1 vanillestokje (of enkele druppels vanille essence)
- 2 eetlepels bloem
- 1 eetlepel cacao
- snuifje zout
- 100 g Oreo koekjes

Recept:
Klop de eieren en de eierdooiers luchtig (met een keukenrobot of met kloppers), voeg er langzaam de rietsuiker bij. Kloppen tot je een zeer luchtig geheel hebt. Voeg de vanille toe.
Smelt de boter met de chocolade in een pan op een zacht vuurtje.
Giet voorzichtig het chocolade-botermengsel erbij. Gebruik nu een lepel of spatel om alles te mengen. Voeg vervolgens de bloem, cacao en het zout erbij. Spatel voorzichtig om te mengen, zodanig dat de luchtigheid bewaard blijft. Verkruimel de Oreo koekjes in grove stukken en meng dit door het deeg.
Doe het deeg in een bakblik bekleed met bakpapier (dan kan je de brownie veel makkelijker verwijderen achteraf). Bak 20 à 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180°.
Even prikken met een metalen prikker en als er geen deeg blijft kleven aan je prikker, dan is de brownie klaar.

Opmerking:
Ik vond 100 g Oreo koekjes achteraf bekeken wel wat weinig. Je merkt amper dat ze erin zitten. Ook visueel: je ziet slechts hier en daar een stukje. Dus ik zou er de volgende keer dubbel zoveel koekjes in doen: zeker 200 g!

Voor zij die dit typisch Amerikaans koekje niet kennen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Oreo_(koekje) In Delhaize, Carrefour ... kan je ze zeker vinden!

2 opmerkingen: