Tarte Tatin is een op z'n kop gebakken appeltaart. Doordat de appelparten op een laag karamel liggen krijgen ze tijdens het bakken een prachtige goudgele kleur en raken ze doordrenkt met karamel.
Leuk om te weten is dat hij is uitgevonden in 1889 door 2 zussen: Caroline en Stéphanie Tatin. Zij waren de uitbaatsters van Hotel Tatin in Frankrijk. Eén van de zussen was nogal aan het dromen tijdens het maken van een appeltaart. Ze had de karamel en de appels al in de vorm gedaan, maar de bodem was ze vergeten. Ze deed de bodem er dan bovenop, bakte de taart en draaide de taart achteraf om, met de gekende Tarte Tatin als resultaat!
Ingrediënten:
- boter
- 300 g kristalsuiker
- 6 appels
- een taartvel bladerdeeg
Recept:
1. Verwarm de heteluchtoven voor op 170°
2. Smelt een goede klomp boter in een steelpannetje, vet een taartvorm in met een borsteltje, zet de
rest van de gesmolten boter aan de kant.
3. Schil de appels, ontdoe ze van hun klokhuis en snij ze in 4 kwartjes.
4. Doe de suiker in een ander steelpannetje, we gaan karamel maken. Zet de pan op een zacht vuur
en laat de suiker smelten. Dit duurt een tijdje en moet rustig gebeuren. Laat het ook niet te lang
opstaan, want dan verbrandt de karamel. Wanneer de suiker is gesmolten tot een diep bruine
karamel, dan giet je de karamel in de bakvorm.
Kom NOOIT aan de warme karamel, want dat is een pijnlijke zaak!
5. Zet de appelkwartjes in een cirkel in de bakvorm, zoals op de foto. Ook in het midden zet je
enkele kwartjes. Zet de appels niet te dicht bij de rand, daar moet straks nog deeg komen.
7. Leg het vel bladerdeeg over de appels. Stop ze nu mooi in, zoals een dekentje. Duw het deeg goed
in de rand.
8. Bak gedurende 45 minuten in de voorverwarmde oven.
9. Haal de taart uit de oven en laat 5 à 10 minuten afkoelen in de bakvorm.
10. Neem een schaal of een staander voor de taart, zet deze omgekeerd op de taart en draai de Tarte
Tatin vervolgens om.
Zo komt hij uit de oven, even laten rusten ...
... en omdraaien!!
Serveer de taart wanneer deze nog een beetje warm is, met een bolletje
vers vanille-ijs en een toefje slagroom, mmmmm!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten